2011. augusztus 28.

Zöld(ségkrém)leves petrezselymes rozsos kenyérkockákkal

Annyira jó volt ez a pusztulat meleg, de tényleg: kapáltam és kapáltam és metszettem délidőben, sikítva menekültem ki, amint a lányok elaludtak ebéd után - végre kinn!!! erről szólt ez a hetem. És közben szemezgetek a friss fűszernövényekkel, tudom, hogy vége a(z utolsó) nyárnak, amikor ennyi időt tudok szentelni a kertnek... Apropó: le kell ám aratni a fűszereket, amíg nem jön az esős évszak, ha télen a sajátból szeretnénk a morzsolt kakukkfüvet-szárított petrezselymet és társaikat elfőzőcskézni...

Vasárnap, főzés, de még ne már hús/raguleves, eszünk még olyat sokat, ha hűvösebb lesz, gyümileves volt a héten, legyen kockaleves. Annak nem baj, ha zöld (íze van), és jól beleteszek minden zöldfűszert is. Muhahaha :)


Zöldleves

Hozzávalók:

- 200 g brokkoli
- 1 kis cukkini
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 húsleveskocka
- 1 kis pohár tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 szál póréhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- só

Elkészítés:

1. a cukkinit felkarikázzuk, a hagymákat felkarikázzuk, a brokkolit rózsákra szedjük.
2. bő vízbe mindent felteszünk főzni, a főzővízbe dobjuk a húsleveskockákat. A petrezselymet felaprítjuk,  3 ek-nyi híján mindet a levesalapba teszünk.

3. amikor szétfőztünk mindent, leturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, hozzáöntjük a bort, beletesszük a tejfölt, 10 percig együtt főzzük őket. Ha kell, utánasózunk.




Petrezselymes rozsos crouton

Hozzávalók:

- 4 szelet rozskenyér
- 1 fokhagymakocka
- 4 ek olívaolaj
- 1 dl bor (esetleg víz)
- (a levesből kimaradt) 3 ek finomra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. a kenyereket felkockázzuk, nagy serpenyőben, nagy lángon pirítjuk.

2. közben a fokhagymakockát elmorzsoljuk az olajban, felöntjük a borral/vízzel, belekeverjük a petrezselymet.

3. amikor megpirultak a kockák, a forró serpenyőbe öntjük  az olajos-boros alapot, 1-2 percig nagy lángon gőzöljük, majd pár percig pihentetjük tálalás előtt.

2 megjegyzés :

  1. Elegánsan letisztult lett az oldal!! Ügyes vagy! És mennyi bejegyzés??!! :)) Nagyon guszták a kajcsik, amit csak fokoznak a gyönyörű képek!!! Befizetnék hozzád menzára!!! :))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Drága Mummy :)! Menzai keret... Hmmm... igazán megtisztelő :)

    VálaszTörlés