2011. augusztus 9.

Sauska Siller 2010

Na, ez egy tipikus gasztrobor. Azért tapostam ennyire ennek a bornak a lelkébe, mert hatalmas szerencse, hogy épp a ratatouille-hoz bontottuk meg. Nem vagyunk nagy spílerek siller témában, így hosszasan agyaltunk azon, hogy egy igazi vakkóstolás (kívül-belül csontfekete pohárból kóstolva) rájöttünk volna-e, hogy ez rose, vagy vörös. Szerintem nem.



Merthogy a siller voltaképpen rosé, csak hosszabb ideig hagyják a héjon erjedni, mint a rosét, de nyilván rövidebb ideig, mint a vöröset. Így egy csillogó, áttetsző, vöröses árnyalatú (=cseresznyebefőtt leve talán) bort kapnak. Minél masszívabb fajtából készítik, annál karakteresebb lesz az íze. A Sauska Siller 2010. villányi Cabernet Sauvignon és Merlot fajtákból készült, így mindenképpen a masszív kategóriába tartozik. Másrészről viszont a roséra jellemző frissessége megvan, így mediterrán fűszerezésű ételek mellé kiváló.

Miért beletaposás a gasztrobor jelző? Mert ez számomra kicsit egyenértékű a "magában nem olyan jó" kifejezéssel. Ez nem baj, van olyan bor, ami mellé meg nem érdemes főzni, mert nem mutat olyan nagyot, mint magában.

Ez a siller egyébként nem annyira gyümölcsös illatú, mint egy rosé, de a málnás-epres jegyek fellelhetők.

Ízében inkább Cabernet-s, mint Merlot-s, vagyis picit fűszeres, mint gyümölcsös, inkább az édesnemes paprikához hasonlítanám. A hátsó címke szerint a lecsengésében kandírozott gyümölcs - ezt én nem találtam meg. Attól függ, mit kandírozunk :).

Nagy Siller-fanok továbbra sem lettünk, elkönyveltük, hogy ez a bor a fűszeres lecsóhoz pont passzol.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése