2011. augusztus 20.

Kenyérünneplés

Burgonyás-rozsos-sokmagvas kenyér

Valójában nem nagy apropó - augusztus 20. És mikor próbálnék először veknikenyeret sütni, ha nem most...


Mondanom sem kell, hogy nem igazán sikerült :(. Vagy a liszt sikértartalma nem volt megfelelő, vagy a főtt burgonya vett sok vizet magába, vagy a csillagok állása nem kedvezett, mindenesetre a keléshez a kenyér a rendelkezésre álló 3 dimenzióból csak kettőt vett igénybe: lepénnyé kerekedett. Mellesleg finom lett, csak nem vekni :) - ha formában sütöm, teljesen jó lett volna.

Hozzávalók (2 kenyérkéhez):

- 600 g búzaliszt (sima BL55)
- 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt (RL190)
- 400 ml víz
- 2 ek tejföl
- 2 ek méz
- 1 tk só
- 2 tk instant élesztő
- egy közepes, héjában főtt, áttört burgonya
- len-szezám- és napraforgómag ízlés szerinti mennyiségben - itt: 1-1 ek, plusz a szóráshoz ugyanennyi.

Előkészítés:

A dagasztáshoz a kenyérsütő gépet hívtam segítségül - folyékony cuccok alulra, szárazanyagok felülre, magokat kihagyva. Merthogy a Manók a magos cuccokat nem szeretik -ezért kellett a két kenyérke. Az egyik sima, a másik magos.

A sütőt 50 fokra előmelegítjük.

Elkészítés:

A tésztát kész részre osztjuk. Ha szükséges, lisztezzük. Nekem nagyon lágy volt a tészta, minden bizonnyal a krumpli vett fel több lisztet a vártnál. Az egyik részhez hozzágyúrjuk a magokat. Veknit formázunk (vagy formába tesszük), és igény szerint megszórjuk maggal a kenyer(ek)et. Letakarva az előmelegített sütőben duplájára kelesztjük. Kb. 1 óra.


A kelesztés után a tésztákat letakarva kivesszük, és a sütőt 180 fokra melegítjük. Amikor a hőfok korrekt, vízzel kenjük be a kenyereket, és toljuk vissza a sütőbe őket. Ha van légkeverés, használjuk. Anélkül 55 perc alatt megsülnek a kenyerek. Ha barnásabb héjat szeretnénk, 5 perc 200 fokos grill a végén megadja a kívánt színt. Sülés közben gyakran kenegessük vízzel. Ha kisültek, formában/sütőlapon hagyjuk kihűlni őket, letakarva. Takarás előtt még egy utolsó vizes simítás puhábbá teszi őket.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése