2011. augusztus 24.

Szilvórium 2. - szilvásgombóc - kakaóval, fahéjjal

Még mindig szilvaszezon :) - hűtőben szilvapuding, szilvaleves, üvegben a szilvalekvár és a chillis-hagymás szilvaszósz, mi más is lehetne a mai ebéd, mint szilvásgombóc :).

Édes kis bolygók

16 éves koromban csináltam először home-made-gombit. Hatalmas sikernek könyveltem el, pedig Mamám mellett gyúrtam/nyújtottam, jegyzeteltem. Nálam vetekszik a palacsintával - végtelen mennyiséget be tudok termelni. Szerencsére a Manók is szeretik, a Picúr ráadásul szintén kakaóbab-függő, mint anyukája, így bátran be mertem vállalni, hogy a 28 gombóc felét fahéj helyett kakaóval stuffoljam.

A gombóc amúgy ugyanaz, mint a nudli, a krumplis barátfüle, vagy az alap-krokett-alap: 2 egység főtt-áttört burgonyához 1 egység lisztet kell venni, jól összedolgozni, és nyújt-vág-tölt-főz-forgat-megesz. Nem is bonyi, ugye? Csak pepecs, nem egy tipikus 30 perces fogás :).


Hozzávalók (Mama receptje alapján) 28 darabhoz:

Cimet, a klasszikus szilvafűszer
- 28 darab aprószemű, érett szilva (a nagyszemű nem fog elférni, levet ereszt, gombócot lyukaszt, unjó)
- 800 g burgonya
- 400 g liszt
- cukor
- fahéj
- cukrozott kakaó (instant, holland, sima, stb.)
- liszt a nyújtáshoz
- só a főzővízbe
- olaj + zsemlemorzsa a forgatáshoz


Elkészítés

1. héjában főzzük meg az alaposan megmosott burgonyákat. Ez azért lesz jó, mert nem vizesedik meg a krumpli, arról nem is beszélve, mennyi időt nyerünk azzal, hogy nem kell pucolni+darabolni. Krumplinyomón törjük át, hagyjuk kihűlni. (ezt általában előző este szokom megcsinálni)

2. magozzuk ki a szilvát - érdemes késsel szépen egyik oldalt megnyitni - így egyben maradnak a szemek, és a magok helyére tudjuk kanalazni az édesítő tölteléket.

3. a krumplihoz szitáljuk hozzá a lisztet. Ízlés szerint sózható is a tészta, nálam néha kimarad - édes töltésnél hangulat kérdése. Munkalapon jól dolgozzuk össze. Akkor lesz jó, ha keménynek, már-már gumiszerűnek tűnik.

4. a tésztát kinyújtjuk, fél cm körülire. Felosztjuk akkora négyzetekre, hogy ha a négyzet közepére teszünk egy szilvát, maradjon a szélektől 2-2 cm, ennyi kell a batyusításhoz-gombócosításhoz.


Töltési fázisok: töltött szilva, batyu, és gombóc

5. a szilvák belsejébe teszünk vagy:
- egy kávéskanál cukrot és egy csipet fahéjat
vagy
- egy teáskanál cukrozott kakaót.

6. készítsük el a prézliket: ezt sajnos nem mértem, pedig rettentően utáltam kiskoromban a "szemre tudom" mennyiségeket. Így csak annyit tudok mondani, hogy
- serpenyőben forrósítsunk olajat (2 ek?)
- szórjunk bele zsemlemorzsát (minimum 10 ek)
- pirítsuk aranybarnára.
Szedjük ketté:
- egyikbe szórjunk 2 tk fahéjat és 3 ek cukrot
- a másikba 4 ek cukrozott kakaóport.

7. tegyünk fel enyhén sós vizet forrni. Forráskor kis adagokban (7-8 darab) főzzük meg a gombócokat: miután feljönnek a víz tetejére (ez gyorsan megtörténik, mivel nem fagyasztott, hanem friss), 5 percig gyenge tűzön főzzük meg őket. Lecsöpögtetve, még forrón, forgassuk meg a zsemlemorzsában: a fahéjas gombócokat a fahéjasban, a kakaósakat a kakaósban.
8. Pár perc múlva fogyasztható égési sérülések nélkül.

Kakaós - közepesen csokimániásoknak kötelezően kipróbálandó

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése