2011. augusztus 24.

Szilvalekvár

"Hogyan kell szilvalekvárt főzni? Lassan, sokáig, estétől-reggelig csak kavarjuk, csak kavarjuk, hogy oda ne kapjon az alja." (Kisvakond és az ősz)


Valójában van egy másik mese is, ami szilvalekvárról szól - kortársaimnak talán mond valamit a Bigacsiga és Batkamanó című film. Ennek egyik epizódjában (nem találtam meg sajna :() szilvalekvárt főznek, és hideg üvegbe töltik a forró lekvárt. Az üveg szétreped, robban, minden lekváros... 

Pedig nem is a betöltés a buktatója a bulinak. Hanem a főzés. És tényleg sok ideig tart. És tényleg kavargatni kell, mint állat, pláne az utolsó másfél órában.

A Mamám azt mondta, hogy akkor jó a szilvalekvár, ha agyagedényben is eláll, minden fedél nélkül, és olyan sűrű, hogy vágni lehet. És nem kell hozzá cukor. Valószínű ezért nem szerette az Ember mindeddig a szilvalekvárt. Azt mondja, nem is érti, hogy egy ilyen klassz gyümölcsből hogy lehet olyan bűn rossz, fekete, keserű lekvárt készíteni. Állati büszke vagyok, az enyém ízlik neki, noha nem fekete és nem keserű, szóval egy kézművesvásáron lehet, hogy lepontoznának...

Node, miért lesz kesernyés ez a drága gyümölcs... Mert ha tényleg 6-8 órán keresztül főzzük, valóban csak a héja és annak cserzőanyagai, savai maradnak a fazékban. Így ha nem csak pigmenteket és csersavat szeretnénk fogyasztani, elég lesz az 5,5 óra is...

Hozzávalók:

- 5 kiló szilva
- 1 kiló cukor

Elkészítés:

1. magozzuk ki a szilvákat, és cukrozzuk le egy nagy fazékban. Ha a fazék széles és lapos, királyság, mert minél nagyobb felületen rotyog, annál hamarabb sűrűsödik.

2. másnap kezdjük el főzni. Az eleje nem macera, 3 órán keresztül lazán elvan óránkénti 2-3 átkeveréssel - lassú tűzön, természetesen.

3. amikor már sötét, és az összepöndörödött héjak csak nyomokban fellelhetőek benne, elkezdhetjük az üvegeket elmosni, kupakokkal együtt sterilizálni. Próbáljuk valahogy melegen tartani őket, a szedésnél nem árt, ha az üveg (is) forró.

4. tegyünk porcelántálat a fagyasztóba, esetleg többet, hogy fél óránként tudjuk tesztelni, jó-e. Rácsöppentjük, és ha lerázni sem lehet róla, akkor jó. Ha eleve nem csöppenthető, akkor még dolgozni kell vele. Maradjunk a fazék mellett, max. 5 percenként kevergetős.

5. ha a porcelántálas teszten átment, töltsük az üvegekbe. Zárjuk le, állítsuk fejre az üvegeket, és tegyük szárazdunsztba.

(kakaós kalácshoz ettem reggel. Nem akarok csúnyát írni, de... )

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése