Erős-csípős ütősnégyes - a fűszerkert gyöngyszemei
Van az erős paprika, és van a csípős. És van a chilli. És az a jó, ha mindet jól beletesszük pl. a szilvaszószba. Mert a szilva amúgy nagyon elnyeli, nem köpünk lángot evés közben. Másnap meg majd... Nos, meglátjuk...
Mindenesetre erős paprika mondjuk a macskapöcse-paprika. Ilyen hülye nevet talált ki a jó magyar földművelő gazda neki. Szó se róla, tényleg olyan alakja van. Erős paprika még a képen látható hosszú-hegyes. Ezeknek a magját a nyelvünk hegyéhez értetve nem lesz hólyag a szánkban, és a garatfalra tessékelve a magokat sem lesz fulladási rohamunk.
Mindenesetre erős paprika mondjuk a macskapöcse-paprika. Ilyen hülye nevet talált ki a jó magyar földművelő gazda neki. Szó se róla, tényleg olyan alakja van. Erős paprika még a képen látható hosszú-hegyes. Ezeknek a magját a nyelvünk hegyéhez értetve nem lesz hólyag a szánkban, és a garatfalra tessékelve a magokat sem lesz fulladási rohamunk.
Csípős paprika a cseresznye. Zölden zurább, de így sem rossz. A mag a nyelvünk hegyén már sejtelmesen csíp, és köhögni kell, ha megpróbáljuk natúrban lenyelni.
A chilli. Nos, ne nyalogassuk. Magában lenyelni a magházat kihívás. A sors kihívása. Kenyérrel nem semlegesíthető a szájban. Max sajtszelettel. Ha megakad valahol, konkrétan érezni fogjuk, hol. Ha a garatban, készüljünk egy laza vérbő garat okozta hörgős fuldoklásra.
No de, ha megvan az elhatározás valami anti-uncle-ben's-es szószhoz, akkor mindenkit jól össze kell darabolni, kezet mosni, és konyhakész is...
Az ötlet egyébiránt arra vonatkozóan, hogy ilyen legyen majdan befőzve is, az újszegedi sportusziból származik. A nagyobbik Manót úszni tanító A. bácsival (be)főzésről beszélgettem (ugyan, mi másról :)), szóba került a szilvalekvár is, mint olyan, és ő említett valami csípős-hagymás-szilvaszószt, receptet ígérve. Ennél hamarabb ért utol a szilvaözön, így saját receptúrát voltam kénytelen kidolgozni...
És ezzel a lendülettel meg is érkeztünk a szilvasor utolsó eleméhez....
- 2 kg szilva
- 4 db lilahagyma (120 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 chilli
- 2 cseresznyepaprika
- 2 "macskafütyi" paprika
- 1 csípős-hegyes pirospaprika
- 1,5 dl vörösbor
- 1,5 dl víz
- 2 tk koriandermag
- 1 tk mustármag
- 2 tk só
- 4 ek cukor (vagy méz)
- 2 ek 20%-os ecet
- 2 ek balzsamecet
Elkészítés:
1. a hagymákat daraboljuk durvára. Kevés vízzel, a só és a bor felével tegyük fel párolódni.
2. közben magozzuk ki a szilvákat. Daraboljuk fel a paprikákat, tegyük a hagymákhoz.
3. amikor a paprikák fonnyadni kezdenek, borítsuk bele a szilvákat, a koriandert, a mustármagot, a maradék bort, és a sót is.
4. időnként megkevergetve pároljuk a szószt egy órán át, a maradék vizet folyamatosan hozzáöntögetve.
5. tegyük hozzá a cukrot(mézet), ezzel még fél órát adjunk neki, ekkor jöhetnek az ecetek.
6. közben sterilizáljuk a befőttesüvegeket a fedeleikkel, és készítsük elő a dunsztot.
7. a főzés végén a forró főzetet az üvegekbe töltjük, a tetőt rátekerjük, szárazdunsztba tesszük 1-2 napra. Amit azonnal fogyasztunk, természetesen nem dunsztolunk :).
Ezzel a szósszal kérgesre pirított húskockákat -csíkokat önthetünk nyakon rizs(tészta) vagy krokett társaságában. Bármilyen meglepő, de határozott savgerincű, édes bor (tokaji kései szüretű furmint vagy hárslevelű) kitűnő kísérője.
ui. írás közben ezt hallgattam: Deep Purple: Sometimes I Feel Like Screaming. Hatalmas zene, és szintén lila :)
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése