2011. augusztus 23.

Vörösboros szilvapuding

Amióta a Manók és a TV2 hétvégi reggeli gyerekműsora miatt Eperke mese nézésére vagyok ítélve, az egyik szereplő (Szilvapuding) megihletett egy szilvás desszert megalkotására. Kellett várni a szilvára, de megérte...

Megint piszok mázlista voltam. Az általános trend a faluban, hogy az emberek a gyümölcsfákról nem adnak el gyümit, mert szinte mindenkinek éppen annyi van, amennyi a családnak kell. Vannak kivételek, így lett nekem most 10 kiló napmeleg szilvám tegnap estére. Még lesz 5 kiló, mert annyi mindent szeretnék csinálni...



Hozzávalók (8 személyre)
- 750 g érett szilva
- 2,5 dl félszáraz vörösbor
- 1/2 rúd fahéj
- 4 szem szegfűbors
- 1 tasak pudingpor (nekem éppen epres volt itthon)
- 250 g cukor (ettől szirupos lesz, javaslom a max. 200 g-ot)
- 3 dl tej
- 2 tojás

Elkészítés

1. a szilvákat magozzuk ki, cukrozzuk le egy nagy fazékban, és a fahéjjal együtt a vörösborban pároljuk/főzzük péppé, majd turmixoljuk le.

2. a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá. A sárgáját a pudingporral és a tejjel keverjük ki simára.

3. a szilvamasszát tegyük vissza a tűzre, óvatosan keverjük hozzá a tejes-tojássárgáját. Nagyon lassú tűzön, hogy a tojás ne csapódjon ki csomókban, 5 percig főzzük.

4. a kemény habbá vert fehérjét kis adagokban, kézi habverővel óvatosan beledolgozzuk. Pár percig lassú tűzön főzzük. Pudingos kelyhekbe töltjük, vízfürdőben lehűtjük, majd hűtőbe tesszük. Másnap fogyasztható.


Megjegyzés:
- 250 g cukortól nagyon édes lett. Emiatt keserűcsoki-öntetet (2 ek kakaó + 2 ek nesquick + 2 ek forró víz) készítettem hozzá, de lehet, hogy már a száraz bor a félszáraz helyett is elég lett volna.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése