Spájzolás

Úgy vélem, iparosodott világunkban kivédhetetlen a tartósítószerek, színezékek, ízfokozók bevitele a szervezetünkbe. Mégis: amit lehet, megpróbálok kiváltani azzal, hogy saját magam, ezen csúnya E-k nélkül készítek el pár dolgot.

Alapanyagként sok minden a vegyszermentes kiskertünkből származik. Amit itt helyhiány miatt, vagy éppen időjárási viszonyoknak köszönhetően nem volt kivitelezhető, megpróbálom hasonló gondolkodású falubeliektől beszerezni.

A befőzések során nem használok tartósítószert. Sok mindent nem lehet amatőr körülmények között ilyen módon tartósítani, hiszen a magas keményítőtartalmú dolgok, mint pl. a zöldborsó és a kukorica nemes egyszerűséggel megforrnak a házi konzervesítés során.

Egy vegyész barátunk egyszer elmondta, hogy "eltenni" élelmiszert kétféleképpen lehet:
1. vagy az elkészítés SORÁN csírátlanítjuk
2. vagy az elkészítés UTÁN.

Az első esetben a befőzés SORÁN mindent legalább 15 percig 100 fokon tartunk - a befőttesüveget, a kupakokat, a kiszedőkanalakat. Vagyis minden, ami a befőttesüvegben van, csíramentes.

A második esetben elkészítjük a befőttet, savanyúságot, lekvárt, egyebet, üvegbe szedjük, majd UTÁNA az üvegbe adagolunk tartósítószert, ami a lefedett üvegben levő bacikat, gombaspórákat és csúnya társaikat kinyírja.

Konyhatündérkedéseim során az első variációt követem. Eddig bevált, a paradicsomlétől a zöldbabbefőttig minden bírta egy évig tutira. Közben elfogyott :). A lekvárok ennél tovább elállnak, hiszen a magas cukortartalom biztosítja a kórokozók dehidráltságát.


Befőzöttek

Fagyasztás