Előfordul olykor, hogy az ember leányán túlnő a hobbija. Ismerőseim között én a "szomszédot is elteszi befőttnek, ha nem szalad el gyorsan" kategóriába sorolódtam, és valóban: észre sem vettem, hogy a virágos befőttjeim, lekvárjaim, szörpjeim és a belőlük áradó lehetőségek irányítják a fantáziámat. A belőlük készített krémek, parfék, főételek játszi természetességgel vonultak be a családi étlapra, mintegy stílust varázsolva a konyhámba. A legnagyobb lökést a falunapi kiállítás adta 2013-ban, ahol annyi pozitív visszajelzést kaptam, ami elindított valamit. 7 év itthonlét után a kinyílt virágoktól kinyílt a világ: ma már őstermelek, kistermelek, kézművesen, és úgy érzem, ez az én utam.
Az
általam készített termékek mindegyike saját termelésű
virágszirmokból készült, fűszerkertünk legjavával dúsítva.
Hiszem,
hogy kézműves termékek készítése során a mesterséges
színezéket, ízfokozót és tartósítót tökéletesen mellőzni
lehet, ennek megfelelően én sem használom őket.
A
lekvárok készítésénél a mesterséges sűrítőanyagokat
kiváltandó mindig gyümölcsöket használok azok pektintartalma
miatt. Emiatt gyümölcscukrot minden viráglekvárom tartalmaz.
A
paleo és reformétkezés égisze alatt – kísérletezésként –
szörpjeimben, lekvárjaim egy részében finomított cukrok helyett
xilitet (nyírfacukrot) használok. Új irány a stevia, melyet eleinte herbáriában szereztem be, de ma már saját tővel rendelkezem.
A
virágszirmokat, fűszervirágokat, fűszereket magam szedtem és
szárítottam; ezek általam készített keverékei illatos
fűszerekként is felhasználhatóak, valamint forrázatként tea
gyanánt is kortyolgathatóak.
A
kandírozáshoz frissen szedett, gondosan átválogatott szirmokat és
leveleket használok, a műveletet zárt levegőkeringetésű sütőben
végzem, hogy a szárítás során a porszennyezést minimalizálni
tudjam.
Minden,
nem saját kertből származó gyümölcs általam ismert és
ökogondolkodásban hozzám hasonló emberektől származik.
Az
összes lekvárt, szörpöt, kandírozott és szárított terméket
úgy készítem, ahogyan azt édesgyermekemnek adnám; szívvel,
lélekkel, a virágok és főzés iránti áhítattal.
Megrendelésre saját elképzeléseket egyedi csomagolással és üvegezésben is előállítok. Termékeim listája és bemutatása a gasztroblogon túlnőtt, így a Ditke Virágkonyha új arculatban, új helyen található meg.
Megrendelésre saját elképzeléseket egyedi csomagolással és üvegezésben is előállítok. Termékeim listája és bemutatása a gasztroblogon túlnőtt, így a Ditke Virágkonyha új arculatban, új helyen található meg.
Remélem, főzhetek a családjára!
- ditke.kardos@gmail.com -
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése