2014. február 3.
Kétsajtos rágcsa kertipartyhoz
Hogy mik ekerülnek elő 2011-ből :) ... Fura, hogy eddig abból az évből a hátam közepére nem kívántam semmit visszaolvasni, milyen is volt az előző életünk, most meg valahogy jön az inger...
Akkoriban a párkányon, és nem a fűszerkertben voltak a zöldfűszerek, hullámos derelyemtszővel formáztam (most már pizzavágóval :)), a házisajtokat a szomszédokon keresztül értük el, ma már házhoz jön, a többi az azóta is fenálló pogácsakészítési metódusom: pogi a "mi is van itthon?" alapanyagok világában.
Amúgy derelyemetszős "szaggatás"-nak 4 nagy előnye van:
- 1 körben lefut, nincs újragyúrás, -szaggatás
- az egész tésztát egy szusszanással be tudjuk tojással kenni úgy, hogy nem folyik le a pogikon
- a magokat a rászórást követően finoman rá tudjuk simítani tenyérrel a tésztára, így a tepsire nem potyog le, de sütés után is fixen megmarad
- négyzetrácsokat "rajzolva" döbbenetesen gyorsan megvan az egész.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg puha vaj
- 15 dkg puha margarin
- 1 ek só
- 1 kis marék snidling
- 4 nagy bazsalikomlevél
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- 25 dkg morzsolódós (itt: házi-) sajt (sima és füstölt fele-fele arányban)
- 1,5 dl tej
- 1 kk cukor
- 2 dkg friss, vagy 5 g instant élesztő
- 1 tojássárgája kevés tejjel a kenéshez
- magvak a pogik tetejére (itt: szezám- és lenmag, mert ezek voltak itthon)
Elkészítés:
1. a fűszernövényeket felaprítjuk - a kétpengés aprító a kedvencem erre a célra
2. a tejet langyosra melegítjük, cukor, élesztő bele
3. a sajtokat lereszeljük - fontos, hogy morzsalékos sajtok legyenek, különben kicsit száraz lesz a sütés után
4. kimérjük a lisztet, sóval, fokhagymával lazán összekeverjük
A kenyérsütő tartályába öntjük az élesztős tejet (fontos, hogy mindig a folyékony alapanyagokkal kezdjük el feltölteni), rászeleteljük késsel a vajat és a margarint. Hozzáöntjük a többit: a lisztet és a fűszereket. A többi a gép dolga - dagaszt és keleszt.
Ha nincs kenyérsütőgép, és/vagy szeretünk dagasztani, akkor alaposan dolgozzuk össze és hajtogassuk a tésztát. Egy órát kelesszük, ismételjük a dagasztást/hajtogatást, és fél órát kelesszük tovább.
5. 3 nagy tepsire lesz szükségünk az 1 kilónyi pogácsa kisütéséhez. A sütőt 200 fokra melegítjük. A tésztát 1 cm vastagság alá nyújtjuk, nem mértem meg, és a "szaggatás" során is nőtt, szóval nem tudom pontosan. Megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk a magokkal (mehet rá jó sok).
6. derelyemetszővel ~2cm-s négyzetekre vágjuk a tésztát, rácsozva.
7. a kis pogikat a tepsibe tesszük, nem túl szorosan, de aggódni sem kell, hogy "összenőnek".
8. kb. 10 percig sütjük a pogácsákat, de az első adagnál ellenőrizzük, nehogy megégjenek. Ennyi idő kellemesen sült kobakot, világosbarna talpazatot, és omlós belsőt eredményez a pogiknak.
Eltartási, minőségtartási ideje nem ismert. Illetve de. Tálalást követően 2 órán belül elfogyott .
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(
Atom
)
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése