Nincs az a gatyarohasztó július, hogy csúnyábbat ne mondjak. Viszont tojás van annyi, hogy még, fagyigépem meg nincsen. Másrészről szomszéd kismama szereti a madártejet, mi is amúgy, így hajrá...
Na, nem mintha az arányok nem mennének fejből (sok elrontható nincs rajta), előkotortam az általános 6. osztályban (1990. :)))) névnapomra kapott "Gasztronómiai napló"-mat, amibe kézzel írogattam a recepteket - kislányként Mamától, Anyától, utána gimis barátnőktől, végül koleszos szinttársaktól egy-egy jól sikerült beivós-beevős szintbulit követő receptcsere után.
Szeretem lapozgatni - részben, mert felidézem, ahogy 20 éve csillogó szemmel jegyzeteltem a borsófőzelék készítésének titkait, láthatom a kézírásom (oh, Mamma mia!), és látom, honnan indult a főzőcske utáni rajongásom, a receptgyűjtési szenvedély, vagy ahogy Lőrincz György borász barátunk mondja: hogy hogyan is "törekszünk a jónak gyakorlására".
Ez az Amatőr Gasztronautáskodás valahogy távolra esett ettől az egésztől, de az alap, az alap...
Node a madártej. (Gasztromanó: Miért MADÁRtej? A madárnak nincs teje... - Point taken, passzpiros. Anya beégett :) - tényleg: miért madártej? Csak a tojás miatt? Akkor tyúktej, nem? Vagy tehéntojás, ha már itt tartunk... Mind1...)
A Mama receptje szerint:
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 4 tojás
- 1 ek liszt
- 10 dkg cukor
- 1 vanillincukor
Elkészítés:
1. válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéket verjük kemény habbá 3 ek cukorral.
2. tegyük fel a tej felét főni. Itt én beletettem egy ek. házi bourbon vanilliás cukrot a csendesen fövő tejbe, grátisz gyanánt.
3. készítsünk elő szitát, szita alá valami tejgyűjtő edényt, és egy tálaló tálat a madártejnek.
4. evőkanállal szaggassunk habgaluskákat a tejbe - egyszerre ne sokat, 5-6-ot maximum egy 3 literes fazékba.
5. 1 perc után habgaluskafordítás - bármilyen eszköz használata megengedett, ami nem töri a habot.
6. ismét 1 perc után szitára szedjük a habokat.
4-5-6. lépések ismétlése a hab elfogyasztásáig. Közben a szitáról a lecsöpögött habokat óvatosan a tálalóedénybe szedjük.
7. ha minden hab elfogyott, a tejet levesszük a tűzről, és leszűrjük. Tiszta edénybe tesszük, és 1 dl kivételével az összes tejet visszatesszük forralni.
8. a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A vanilliás cukrot és a lisztet hozzákeverjük, simára kavarjuk, 1 dl tejjel hígitjuk.
9. a forró tejet csendesen főzzük, és hozzáöntjük a tojáskrémet. Innentől nem forraljuk, kicsit sem, nehogy a tojás kicsapódjon. A biztonság kedvéért 5 percig "főztem" (=forrón tartottam), 5 cl konyak is ekkor került a mi adagunkba - a kismamáéba természetesen nem.
10. a krémet forrón, de óvatosan a habokra csurgatjuk, szintén óvatosan elkeverjük, és hideg vízbe állítjuk a tálat, hogy minél hamarabb hűtőbe lehessen tenni. Másnap fogyasztható.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(
Atom
)
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése