2011. július 9.

Célnélküli sétáltatás - Andante Furmint a Degenfeld Birtokról



[andante: zenei műszó, a mérsékelt gyorsasági időmérték meghatározására szolgál. Az ~ körülbelül a célnélküli sétálást jelenti, a zenében a nem éppen lassu, de nem is gyors időmértéket jelzi]

Hát, megint öregebb lettem :) - és szülinapra kaptam borokat is. Meg tortát is, ami az extra meglepetés volt, így nem is készült kép róla, mert a Manók lemartak róla minden marcipánnak látszó objektumot, mire feleszmélhettem volna :).
Pedig, még a torta is ehhez a mesebeli desszertborhoz lett rendelve (HA nem is pont olyan lett állítólag ízre, mint a rendelésben leadott, AKKOR is passzolt). Nektarinkrémes feketeerdő. Talán így tudnám leírni.

A borról számokban annyit, hogy a 2007-es évjáratnak 212g/l a cukortartalma. Befőzésben jártas barátaim: ez feketén fehéren annyit tesz, mintha negyed kiló cukrot zuttyantanánk 1 liter vízhez. Az alkoholja így is 10,5%, ennek megfelelően nem kell dermesztő hidegen kortyolni. Desszert gyanánt, nagyon esetleg mellé, mivel a desszerbor és a desszert édessége egyensúlyban kell, hogy legyen - és hát az Andante magasra tette a lécet. De ha mégis desszert: maga a nedű gyümölcsös = színtiszta must, kis aszaltkajszis beütéssel, de így a kajszilekvárbefőzésem friss élményeiben fürödve azt is mondhatnám, hogy kajsziszirupos, így inkább tejszínes-kajszis, vagy gesztenyés csemegét tudok hozzá elképzelni, esetleg nagyon kakaószegény trüffelt.

A palack nem plasztik-kapszulával van lezárva, hanem fémmel, így bontása erőfeszítést igényel, viszont vigyázni, mert a fémkapszula széle vág (bár tuti csak én vagyok annyira amatőr, hogy ilyennel el tudom magam vágni :), de azért leírtam).

Színe inkább világos borostyán. Fiatal kora miatt, és Degenfeldék filozófiája miatt: acélban legyártjuk a "bort", aztán egye fene, tegyük kicsit fába, de csak a bortörvény, meg a szokás kedvéért. De a boron meg ne érződjön,mert jajj...

Egy aranyos idézet található a palack nyakára extra quality jelzéseként akasztott ízléses cédulán (meg persze a desszertboroknak nincs hátsó címkéje, előre zsufi lett volna felírni, meg amúgy is: a palack hasán lévő díjakról ne tévedjen el a szemünk, még Márai Sándor kedvéért sem) :
''Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel..."

Igyuk ennek megfelelően...

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése