2012. szeptember 11.

Hagymás cukkinisaláta - tupperindulás

Még sohasenem volt tupperes cuccom. Csábítóak, szépek, időtállóak, és ha most kellene nulláról felépítenem a konyhámat, minden bizonnyal velük tenném. Most az a helyzet, hogy ha elkopik valami, tupperesre cserélem szüli-névnap keretében, vagy az angyalkától kérem.

A juilenne hámozó egy kellemes eszköze a csíkokra darabolásnak. Azt nem mondom, hogy mindent visz (pl. a kápiát/pritaminpaprikát csak nagyon nagyon kemény esetben darabolja és nem nyúzza), de így is sok időt, bosszúságot és hámfelületet takarít meg.
Ez a cukkinisaláta az első étel volt, amit ennek a segédletével készítettem el. Utólag kiderült, hogy ez egy bejövős dolog, így már többször volt.
Elmegy köretként, nasiként, de nekem a legjobban snidlinges bundában rántott camembert-tel jött be.

 
Hozzávalók:
 
Alapok betöltve
- 3 közepes cukkini
- fél fej vöröshagyma
- egy gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 2 ek majonéz
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 5-6 friss bazsalikomlevél (ha csak szárított van, akkor sem dől össze a világ)
- 1 szál oregánó levelei (megint csak jó lehet a szárított is, ebből 1 kávéskanálnyi szerintem)
- 2 ek étolaj
- 2 tk só

Elkészítés:

1. a cukkiniket vágjuk vékony karikákra, vagy juiliettekre, ha van időnk pepecselni. Ha idő nincs, de a Tupperware julienn hámozója kéznél van, azt használjuk.

2. 2 ek étolajat forrósítsunk meg, és fonnyasszuk meg a cukkiszeleteket (-csíkokat). Ez kb. 6-8 perc.

3. amíg párolódik a cukkini, aprítsuk fel a hagymákat. A cukkinis serpenyő kiürítése és el nem mosogatása után a hagymákat fél deci vizen pároljuk puhává. Ezt amúgy minden salátakészítésnél ajánlom azoknak, akik nem bírják gyomorral a nyers hagymát. Merthogy én sem bírom, de párolva igen. A hagymák cca 5 perc alatt pépesülnek.

4. a hagymákat és a cukkiniket hagyjuk együtt kihűlni. Közben aprítsuk fel az oregánót és a bazsalikomot, és keverjük a zöldekhez.

5. a joghurtot, a tejszínt, a majonézt és a sót keverjük ki alaposan. Ha van hangulat saját majonéz gyártásához, akkor hajrá, megéri vele küzdeni! Én most kihagytam...

6. ha kihűltek a zöldek, mehet rájuk a tejszines mártás. 2-3 óra alatt összeérnek az ízek.

Pirított kiflikarikákkal tvnézős nasi, metélőhagymás rántott camembert mellé pedig kiváló köret ebben a rekkenő hőségben. Takler Rose kellemes kísérője a zöldfűszereknek.


Pirított kiflivel és snidlinges camemberttel tálalva

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése