2012. szeptember 23.

Rózsásított országtorta

Régóta szemezgetek a Szilvagombóc tortával. Most megint ősz, megint van friss szilva, most a receptet is előhalásztam - nem volt egyszerű felkutatni :). Az eredeti, Veresegyházáról származó recept itt olvasható: Szilvagombóc torta - Országtorta 2010.

Rózsás szelet


Minden más országtorta receptje a gasztrobloggerek igen népes seregénél meg-megjelenik, "hurrá, elkészítettem és de jó volt!" felkiáltással. Elolvasva a receptet, ezt meg is értem - mivel a Szilvagombóc torta nem ez az állatfajta, minden respektem a cukrászmesternek, aki nekiállt ezt a remekművet kikísérletezni. Merthogy, gondolom, nem elsőre lett meg a nyertes recept, tehát el sem akarom képzelni, hányszor durálta neki magát :). Minden bizonnyal megérte a fáradozásait, még sajnos nem volt alkalmam az eredetit megkóstolni.

A fenti linken levő recept kicsit sem házi-konyhabarát. Az, hogy 6 tortányi mennyiségek vannak feltüntetve, nem érdekes, osztani hattal nem agysebészet, DE! A kedvenc momentumom a "Egy kb. 42 x 42 cm-es nagyságú piskóta bőrös felét fehér vajkrémmel leheletvékonyan lekenjük". Persze, mindjárt leakasztok a polcról egy (hattal osztva) 7x42 cm-es piskótát, jajj, hova a csudába is tettem...:). Szóval bevásárlólistát készíteni ezen recept alapján nekiülős-gondolkodós, bár nem kivitelezhetetlen. Mindenesetre a sacher-felvert kiverte a biztosítékot, arra nem volt időm. Ugyanis nekem egy napom volt a tortára, és az eredetit valóban 2 napos fázisban lehet elkészíteni.

Szokás szerint a rózsa nem maradhatott ki. Végülis, ez az első rózsás tortám, nem volt itthon aszalt szilva, na bumm, meg amúgy is. Rózsalekvárt majdnem bármibe bele lehet tolni. Rántott sajttal is jó, és gyümölcsfagyikban is megállja a helyét. Húslevesbe még nem próbáltam. Azt hiszem, onnan már nincs is lejjebb...

Szóval: ezt a tortát, mondanom sem kell, a 2010-es Országtorta ihlette, viszont jól átrózsáztam. Így most jól nincs neve, de itt a recept...

Hozzávalók:

Double delight - dupla gyönyörűség. Méltó név neki.

1. a krém:
- 1/2 kg szilva
- 230 g cukor
- 2 tk fahéj
- 2 dl víz
- 1 csomag vanilliás pudingpor + 5 ek víz
- 200 g felkockázott, kimagozott alma
- 12 szál rózsa szirma
- 4 dl hullala
- 2 csomag habfixáló

2. a kakós piskóta:
- 8 egész tojás
- 8 ek cukor
- csipet só
- 8 ek liszt
- 2 ek holland kakaópor

3. a marcipánalagút:
- 2 egész tojás
- 2 ek liszt
- 2 ek cukor
- 100 g marcipán (3:1-es)
- 1 tk vaj a kenéshez

4. a csokimáz:
- 160 g étbevonó
- 2 ek holland kakaópor
- 6 ek olaj
- 8 ek hullala

5. a díszítéshez:
- 1 dl hullala
- szórócukor

Elkészítés:

1. mindenképpen a marcipános alagúttal érdemes kezdeni. Ehhez  2 tojásból készítünk piskótát - mivel 7x42 cm-es tepsim nincs, egy 15x21 cm-esben sütöttem meg ezt a piskótatekercsnyi vékonyságú lapot:
- a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a cukorral tovább verjük.
- a kikevert tojássárgákat a habhoz öntjük, majd a lisztet is.
- kivajazott-lisztezett tepsiben, 170 fokon 12 perc alatt megsütjük
Közben a marcipánt keményítőn vagy porcukron kinyújtjuk 8x45 cm-es csíkká. A kisült piskóta tetejét az olvasztott vajjal megkenjük, és kettévágjuk hosszában. Ha kiszáradt a széle, levágjuk, hogy könnyebben lehessen hajtogatni.

Rózsás marcipánalagút - kiterítve

A vajazott felével ráfektetjük a marcipánra a piskótát, és 5 kanálnyi rózsalekvárt (sztem szilvalekvár is hibátlan rá) vékony csíkban ráhúzunk. Összetekerjük, a marcipánszéleket jól összenyomjuk, majd óvatosan gyűrűvé hajtuk és összezárjuk. Szilikonlapon fagyasztóba tesszük.

2. most jöhet a krém.
- a szilvákat kimagozzuk, és a cukorral, fahéjjal, almával és a 2 dl vízzel feltesszük főni.
- a megmosott rózsák szirmait a szárról egy határozott mozdulattal lekapjuk, és a szirmok alját ollóval levágjuk.
- amikor a szilva/alma péppé főtt, hozzátesszük a rózsaszirmokat is. Ezek hamar összefonnyadnak. Ha mégis zavarnak a szirmok benne valakit, érdemes botmixerrel pépesíteni. Én nem tettem. A Double Delight illata és íze egyaránt mézes, így a fahéjjal klassz harmóniában lesznek.
- a pudingport 5 ek vízzel kikeverjük, és a szilvasziruppal szilvapudinggá főzzük. Ez összesen 1 óra, ez idő alatt birsesen fanyar ízzé vegyülnek össze a komponensek. Hideg vízben kihűtjük.

3. közben elkészülhet a kakaós piskóta. Sacher-felverttel valóban elegáns keretet kapott volna a torta, legközelebb be is nevezek rá. Most 8 tojásból kakaós piskótát készítettem:
- a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük
- a cukorral fényes habbá verjük tovább
- a tojások sárgáját a habhoz öntjük
- a kakaóval kikevert lisztet a masszához forgatjuk, majd kivajazott-lisztezett kapcsos tortaformába öntjük. 170 fokon 20 perc alatt, tűpróbáig sütjük.

4. elkészítjük a csokimázat: a kockákra tört csokit az olajjal felolvasztjuk (mikróban, vagy vízgőz felett). Amikor egynemű masszává keverhető, hozzáteszünk 2 ek holland kakaót, ezzel is simára keverjük, majd összemelegítjük a tejszínnel is.

5. kivesszük a marcipánalagutat a fagyasztóból. Szilikonos ecsettel a csokimázat rákenjük úgy, hogy mindenütt befedje. A hideg marcipánon gyorsan dermed a csoki, így hamar fordítható lesz. Fontos, hogy a marcipán sehol se látszódjon ki, mert megolvasztja a krém a marcipánt.

6. a kihűlt szilvapudingot habverővel felverjük, majd a 2 csomag habfixálóval laza habbá fixált hullalát hhozzákeverjük.

7. Hurrá, tortaösszeállítás!
A piskótát kettévágjuk, hogy 2 lapunk legyen: egy alulra, és egy a tetejére. A tortagyűrűt arra a tálcára tesszük, amin a tortát kínáljuk majd. A piskótalapot beletesszük, majd a szilvakrém felét belesimítjuk. A csokimázas marcipánalagutat középre helyezzük, kicsit a krémbe nyomkodjuk. A szilvakrém többi részét az alagútra simítjuk, és a másik piskótalapot (a bőrös felével lefelé) rátesszük. A maradék csokikrémet a tetejére simítjük, recézzük, vagy ami jól esik. Hűtőbe tesszük, a krém dermedésééig. Ez minimum 8 óra.


8. A tortagyűrűt levesszük, a torta oldalára tejszínhabot simítunk, a tetejét habzsákkal és szórócukorral díszíthetjük. Stílusos lett volna marcipánrózsákat készíteni, de csak K2 volt már itthon, és ez a torta megérdemli a valódi marcipánt.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése