2012. szeptember 9.

Démon a fagyasztóban: sörfagyi, sajttal. Normális?!

De még mennyire! Bármennyire bizarrnak hangzik, mégsem rum-a-tejbe-ez-meghajt-haver, gondoljunk csak a Guinness tortára. Ennek a tésztájában van a sok kakaó mellett fekete sör, és a krémjében sajtkrém vaníliával. Pazar...

Még a Csobánkai Fekete Bárány sör kóstolása mellé vettem próbaként egy Soproni Démont, mégis: legyen összehasonlítási alapom, amikor azt mondom: a Fekete Bárány selymes sör. A Démon valóban karcosabb, a pörkölés határozottabb az utóízében, de a Démon fagyihoz tökéletes volt. A holland kakaó sem éppen behízelgő, de a tejszines sajtkrém meglágyítja mindkettejüket.

Kedvenc

Hozzávalók:

 ... a sötéthez ...

- 1,8 dl sör
- 5 dkg vaj
- 3 ek holland kakaó
- 2 tojás sárgája
- 1,8 dl tej
- 8 ek cukor

... a világoshoz ... 

- 10 dkg tejszínes tömlőssajt
- 2 dl habtejszín (vagy hullala - ekkor a sima cukoradag és a habfixáló kihagyandó!)
- 5 ek cukor
- fél adag habfixáló
- 2 ek bourbon vaníliás cukor

Elkészítés:

1. a sört a cukor felével felfőzzük, felolvasztjuk benne a vajat.

2. a tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a kakaóport és a tejet.

3. a tojásos masszával krémmé főzzük a sört. Félretesszük meghűlni.

4. közben a sajtot a vaníliás cukorral krémesre keverjük, és a tejszínből habot készítünk. Ha hullalával, vagy egyéb cukrászati habalappal dolgozunk, lazább krémet kapunk, ami magától is habos marad, nem kell fixálni. A habot a sajttal összedolgozzuk és hűtőbe tesszük.

5. ha kihűlt a sötét krém, a fagyigéppel elkészítjük a fagylaltot. Ha márványos fagyit szeretnénk kapni, tegyük a fagyisdobozba a sajtos krémet, kanalazzuk rá a csokifagyit, és villával vagy kanállal mintázzuk össze a két krémet. Ha homogén, sima csokifagyiszerű krémet szeretnénk kapni, a fagyigépbe, a csokikrémhez kanalazzuk a sajtos krémet - 1 perc alatt volt márvány, nincs márvány.

A fagyasztóban szépen "hozzáfagy" a sajtos krém a csokifagyihoz. Tálalás előtt egy órával érdemes a fagyasztóból a hűtőbe kivenni, hogy könnyebben kanalazható legyen.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése