2011. szeptember 22.

Moussaka

Imádom a görögöket. Tudom, a mostani gazdasági helyzetben nem sokan vagyunk így, de lehetne tanulni élni tőlük...

Előző-előtti életemben jártam ott, réges-régen, és egy laza taverna látogatós tengerparti estén vacsi gyanánt - "lőjjünk vmi helyi alapot" moussaka-t kértem. Nnnno, nem éppen vacsi-étel, nem egy laza rakottas, állati jó volt, de kész...

Ott tartózkodásunk alatt sajnos nem kapott még egy lehetőséget szegény, mondjuk ebéd alkalmával, DEEEEE: hoztam onnan haza egy szakácskönyvet (mi mást? pedig ennek... 10 éve...). Tradícionális görög receptek, angolul, imádom. Azon kevés papíralapú receptkönyveim egyike, amit szívesen forgatok...

Node, node, a férfias-rakottas, a moussaka. Roskadnak a padlizsántövek (utolsó mohikánok a kertemben, a répa és a paprikák mellett), padlizsánpástétom már van, így szabad kezet adtam magamnak.

Az igazi darált borjúval lenne... ha ilyen masszívabb hússal készítjük, elkészítési ideje hosszabb, bár a pulykával sem mértem az időt; ezt az időmérős történetet már régen feladtam, mivel úton-útfélen meg kell szakítanom a folyamataimat...


Hozzávalók 3-4 személyre:

- fél kg padlizsán
- negyed kg burgonya
- negyed kg darált hús
- 1 dl paradicsompüré
- 3 ek olaj
- 1 felaprított hagyma
- 1 kis babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csésze reszelt sajt
- olaj a sütéshez
- só, bors

Besamell
- 1/2 csésze vaj
- 1/2 csésze liszt
- 2 csésze hideg tej
- 1 tojás
- só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

1. a megmosott padlizsánokat szeleteljük fel ujjnyi vastagságúra. A burgonyákat hámozzuk meg, és nagyon vékonyra szeljük fel.

2. süssük meg kis adagokban forró olajban a burgonyaszeleteket és a padlizsánokat. Jól lecsepegtetve tartsuk melegen külön tányérokban.

3. a hagymákat az olajon futassuk meg, tegyük hozzá a húst, sót, borsot, babérlevelet, és gyakran kevergetve pirítsuk le őket. Ha szárnyashússal dolgozunk, kész, ha nem(=marha, borjú, sertés), öntsük fel kevés vízzel, és fedő alatt 30 percig pároljuk.

4. készítsük el a besamellt: a vajon futtassuk meg a lisztet, zsemleszínűre barnítsuk meg. Vegyük le a tűzről, és fokozatosan öntsük hozzá a hideg tejet, egy habverővel kevergessük folyamatosan simára. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele reszelt szerecsendiót. Tegyük vissza lassú tűzre, folyamatosan kevergessük. Egy tálban verjünk habosra egy egész tojást, és ha felforrt a mártás, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a tojást, a húst és a paradicsompürét.

5. egy 20x30-as tűzálló tálba rétegezzünk:
- első réteg: sült burgonyaszirmok
- második réteg: a mártásos hús fele
- harmadik réteg: sült padlizsánkarikák
- negyedik réteg: mártásos hús másik fele
- tetejére: reszelt sajt.

6. nem előmelegített sütőben, 175 fokra beállítva, 45 percig, a sajt és a mártás barnulásáig süssük össze.

Pinot Noir-val - a nem kevés animalitás miatt csakis, persze :) - csúszik.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése