2013. szeptember 4.

Rózsalekvár - az alap

Készítettem már fahéjas, konyakos, levendulás, vaníliás és kadarkás rózsalekvárt, de annyi mindennel meg lehet még vadítani, hogy inkább leírom az alapreceptet, és mindenki bátran kísérletezzen. Az alaplekvárral az a jó, hogy allergén fűszert, alkoholt nem tartalmaz, rózsafagyihoz, rózsakrémhez nagyon jó.



Hozzávalók:

- 1 kg hámozott, csumázott alma
- 40 dkg cukor
- 200 g rózsaszirom
- 5 dl víz
- 1-2 citrom leve (vagy 2 tasak citromsav)

Elkészítés:

1. a felkockázott almát 3 dl vízzel, a citromlével és a cukorral felfőzzük.

2. forrón hozzákeverjük a szirmokat, és botmixerrel (magában a főzőedényben) 1 percig pépesítjük.

3. hozzáöntjük a maradék 2 dl vizet, összeforraljuk, kis lángon 10 percig főzzük/sűrítjük, majd steril üvegekbe szedjük, és szárazdunsztba tesszük.

Szekszi - Rózsalekvár szekszárdi Kadarkával

Kadarka, az utolsó cseppig
Ízlésről jó társaságban nem nyitunk vitát. A szekszárdi Kadarka, mint fogalom, 30 éveim idusán számomra  nem is vita kérdése. Van benne valami érett nőiesség, ami hivatott a mindennapok i-jére feltenni a pontot. Csabi borát/borait nagyon szeretjük, bármikor, bárhol, magában vagy étellel pihentet.

Most rózsalekvár és levendulabármi-dömping van itthon; olyan szintű virágillat lengi át a lakást a napok/hetek óta tartó szörp- és lekvárbefőzések miatt, hogy levendulaboltnak is elmehetnénk lassan :). Az egyik adag lekvárfőzés közben akadt a kezembe egy pohár Kadarka valahonnan, és arra vetemedtem, hogy összekóstolás után kipróbáljam a szekszárdi rózsalekvár kreációt.

Bejövős. Enyhén boros, nagyon virágos, meglehetősen karakteres ízvilág.

Hozzávalók:

- 450 g rózsalekvár
- 60 cl Kadarka

Elkészítés:

1. a kimért, még összeforralás előtti lekvárhoz öntünk 60 cl Kadarkát (ha egy dl, az sem baj), 5 perc összeforralás után steril üvegekbe szedjük, és szárazdunsztba tesszük.

2013. augusztus 23.

Rózsaszirup

Ehhez minimum rózsamegszállottnak kell lenni. Meginni a szirmok levét. Mert a Double Delight az a rózsa, aminek az illata megmásíthatatlanul rózsa...

Féltem nekifogni, mert viráglevet inni majdnem olyan, mint kiinni a vázát. De mégsem. Valami üde, valami nőies, vízben/szódában feloldva színt sem adó italt kapunk belőle, amit elfogyasztva az az érzés jár át minket, nőket, hogy megszépülünk tőle.

Akkor is, ha cukor is van benne :P.

Lehetne persze mézet is beletenni, de a mézet kiforralva a dunsztoláshoz éppen a méz értékeit főzzük el.




Hozzávalók:

- 120 g rózsaszirom
- 2 liter víz
- 35 dkg cukor
- 2 citrom leve, vagy 2 tk citromsav

Elkészítés:

1. a vizet felforraljuk, a szirmokat belekeverjük, a citromlevet/citromsavat hozzáadjuk (hogy a rózsavíz színe ne oxidálódjon el), szorosan lefedjük, és 24 órára eltesszük kihűlni.

2. másnap leszűrjük, kinyomkodjuk a szirmokat. Cukorral felfőzzük, és sterilizált üvegekbe szedve szárazdunsztba tesszük.

Citromos levendulafagyi

Nincs új a nap alatt. Nem lehet éppen Tiszát rekeszteni a levendulás fagyireceptekkel, de akad a neten elég. A legtutibb harmóniának mindenképpen a fehércsokis kombináció tűnik, dehát az a megtiszteltetés ért, hogy receptet kértek tőlem. Így nagy örömmel kigondoltam egy saját variációt, amit sok szeretettel ajánlok a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványának :).

Lila és sárga a fehér és feketén

Hozzávalók:

- 150 g natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve és rostjai
- 2 dl levendulaszörp (lehet fahéjmentes is!)

Elkészítés:

1. reszeljük le a jól megmosott citromot, majd facsarjuk ki. Csak a magoktól szűrjük meg, a rostjai zamatosak a fagyiban.

2. a joghurtot a citromlével és a levendulaszörppel keverjük jól el, és öntsük a fagyigépbe. Mivel inkább sorbet jellege lesz, én mindenképpen ajánlom a fagyigépet. Ha ilyenünk nincs, kisebb poharakba töltsük, és állítsunk pálcát a poharakba, hogy megfagyva és kiborítva pálcás jégkrémet kapjunk.

Megjegyzés:

mivel ennél a fagyinál a levendula citrusosságát, és nem virágos töménységét szerettem volna kiemelni, szándékosan nem cukroztam meg. De ez természetesen nem jelenti azt, hogy édesszájú ínyencek nem édesíthetik bátrabban a fagyit.

Fahéjas levendulaszörp

Ezt is kipróbáltuk, ajándékoztunk is belőle, és nem is lett rossz. Grátiszként levendulás fagyi alapjának is jó.


Hozzávalók:

- 20 g (akár szárított) levendulavirág
- 1,5 liter víz
- 20 dkg cukor (lehet barnacukor is)
- 1 citrom leve
- kis rúd egész fahéj

Elkészítés:

1. forraljuk fel a vizet, és keverjük bele a levendulát. Szorosan fedjük le az edényt, és 24 órára hagyjuk ázni.

2. szűrjük le másnap, óvatosan nyomkodjuk ki a megduzzadt virágokat, különben keserű lesz.

3. főzzük fel a cukorral, citromlével és az egész fahéjjal. Sterilizáljunk üvegeket ki közben; a 10 perc steril alatt sziruppá fő a szörp is.

4. szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.