Készítettem már fahéjas, konyakos, levendulás, vaníliás és kadarkás rózsalekvárt, de annyi mindennel meg lehet még vadítani, hogy inkább leírom az alapreceptet, és mindenki bátran kísérletezzen. Az alaplekvárral az a jó, hogy allergén fűszert, alkoholt nem tartalmaz, rózsafagyihoz, rózsakrémhez nagyon jó.
Hozzávalók:
- 1 kg hámozott, csumázott alma
- 40 dkg cukor
- 200 g rózsaszirom
- 5 dl víz
- 1-2 citrom leve (vagy 2 tasak citromsav)
Elkészítés:
1. a felkockázott almát 3 dl vízzel, a citromlével és a cukorral felfőzzük.
2. forrón hozzákeverjük a szirmokat, és botmixerrel (magában a főzőedényben) 1 percig pépesítjük.
3. hozzáöntjük a maradék 2 dl vizet, összeforraljuk, kis lángon 10 percig főzzük/sűrítjük, majd steril üvegekbe szedjük, és szárazdunsztba tesszük.
2013. szeptember 4.
Szekszi - Rózsalekvár szekszárdi Kadarkával
![]() |
Kadarka, az utolsó cseppig |
Most rózsalekvár és levendulabármi-dömping van itthon; olyan szintű virágillat lengi át a lakást a napok/hetek óta tartó szörp- és lekvárbefőzések miatt, hogy levendulaboltnak is elmehetnénk lassan :). Az egyik adag lekvárfőzés közben akadt a kezembe egy pohár Kadarka valahonnan, és arra vetemedtem, hogy összekóstolás után kipróbáljam a szekszárdi rózsalekvár kreációt.
Bejövős. Enyhén boros, nagyon virágos, meglehetősen karakteres ízvilág.
Hozzávalók:
- 450 g rózsalekvár
- 60 cl Kadarka
Elkészítés:
1. a kimért, még összeforralás előtti lekvárhoz öntünk 60 cl Kadarkát (ha egy dl, az sem baj), 5 perc összeforralás után steril üvegekbe szedjük, és szárazdunsztba tesszük.
2013. augusztus 23.
Rózsaszirup
Ehhez minimum rózsamegszállottnak kell lenni. Meginni a szirmok levét. Mert a Double Delight az a rózsa, aminek az illata megmásíthatatlanul rózsa...
Féltem nekifogni, mert viráglevet inni majdnem olyan, mint kiinni a vázát. De mégsem. Valami üde, valami nőies, vízben/szódában feloldva színt sem adó italt kapunk belőle, amit elfogyasztva az az érzés jár át minket, nőket, hogy megszépülünk tőle.
Akkor is, ha cukor is van benne :P.
Lehetne persze mézet is beletenni, de a mézet kiforralva a dunsztoláshoz éppen a méz értékeit főzzük el.
Hozzávalók:
- 120 g rózsaszirom
- 2 liter víz
- 35 dkg cukor
- 2 citrom leve, vagy 2 tk citromsav
Elkészítés:
1. a vizet felforraljuk, a szirmokat belekeverjük, a citromlevet/citromsavat hozzáadjuk (hogy a rózsavíz színe ne oxidálódjon el), szorosan lefedjük, és 24 órára eltesszük kihűlni.
2. másnap leszűrjük, kinyomkodjuk a szirmokat. Cukorral felfőzzük, és sterilizált üvegekbe szedve szárazdunsztba tesszük.
Féltem nekifogni, mert viráglevet inni majdnem olyan, mint kiinni a vázát. De mégsem. Valami üde, valami nőies, vízben/szódában feloldva színt sem adó italt kapunk belőle, amit elfogyasztva az az érzés jár át minket, nőket, hogy megszépülünk tőle.
Akkor is, ha cukor is van benne :P.
Lehetne persze mézet is beletenni, de a mézet kiforralva a dunsztoláshoz éppen a méz értékeit főzzük el.
Hozzávalók:
- 120 g rózsaszirom
- 2 liter víz
- 35 dkg cukor
- 2 citrom leve, vagy 2 tk citromsav
Elkészítés:
1. a vizet felforraljuk, a szirmokat belekeverjük, a citromlevet/citromsavat hozzáadjuk (hogy a rózsavíz színe ne oxidálódjon el), szorosan lefedjük, és 24 órára eltesszük kihűlni.
2. másnap leszűrjük, kinyomkodjuk a szirmokat. Cukorral felfőzzük, és sterilizált üvegekbe szedve szárazdunsztba tesszük.
Citromos levendulafagyi
Nincs új a nap alatt. Nem lehet éppen Tiszát rekeszteni a levendulás fagyireceptekkel, de akad a neten elég. A legtutibb harmóniának mindenképpen a fehércsokis kombináció tűnik, dehát az a megtiszteltetés ért, hogy receptet kértek tőlem. Így nagy örömmel kigondoltam egy saját variációt, amit sok szeretettel ajánlok a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványának :).
Hozzávalók:
- 150 g natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve és rostjai
- 2 dl levendulaszörp (lehet fahéjmentes is!)
Elkészítés:
1. reszeljük le a jól megmosott citromot, majd facsarjuk ki. Csak a magoktól szűrjük meg, a rostjai zamatosak a fagyiban.
2. a joghurtot a citromlével és a levendulaszörppel keverjük jól el, és öntsük a fagyigépbe. Mivel inkább sorbet jellege lesz, én mindenképpen ajánlom a fagyigépet. Ha ilyenünk nincs, kisebb poharakba töltsük, és állítsunk pálcát a poharakba, hogy megfagyva és kiborítva pálcás jégkrémet kapjunk.
Megjegyzés:
mivel ennél a fagyinál a levendula citrusosságát, és nem virágos töménységét szerettem volna kiemelni, szándékosan nem cukroztam meg. De ez természetesen nem jelenti azt, hogy édesszájú ínyencek nem édesíthetik bátrabban a fagyit.
![]() |
Lila és sárga a fehér és feketén |
Hozzávalók:
- 150 g natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve és rostjai
- 2 dl levendulaszörp (lehet fahéjmentes is!)
Elkészítés:
1. reszeljük le a jól megmosott citromot, majd facsarjuk ki. Csak a magoktól szűrjük meg, a rostjai zamatosak a fagyiban.
2. a joghurtot a citromlével és a levendulaszörppel keverjük jól el, és öntsük a fagyigépbe. Mivel inkább sorbet jellege lesz, én mindenképpen ajánlom a fagyigépet. Ha ilyenünk nincs, kisebb poharakba töltsük, és állítsunk pálcát a poharakba, hogy megfagyva és kiborítva pálcás jégkrémet kapjunk.
Megjegyzés:
mivel ennél a fagyinál a levendula citrusosságát, és nem virágos töménységét szerettem volna kiemelni, szándékosan nem cukroztam meg. De ez természetesen nem jelenti azt, hogy édesszájú ínyencek nem édesíthetik bátrabban a fagyit.
Fahéjas levendulaszörp
Ezt is kipróbáltuk, ajándékoztunk is belőle, és nem is lett rossz. Grátiszként levendulás fagyi alapjának is jó.
Hozzávalók:
- 20 g (akár szárított) levendulavirág
- 1,5 liter víz
- 20 dkg cukor (lehet barnacukor is)
- 1 citrom leve
- kis rúd egész fahéj
Elkészítés:
1. forraljuk fel a vizet, és keverjük bele a levendulát. Szorosan fedjük le az edényt, és 24 órára hagyjuk ázni.
2. szűrjük le másnap, óvatosan nyomkodjuk ki a megduzzadt virágokat, különben keserű lesz.
3. főzzük fel a cukorral, citromlével és az egész fahéjjal. Sterilizáljunk üvegeket ki közben; a 10 perc steril alatt sziruppá fő a szörp is.
4. szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók:
- 20 g (akár szárított) levendulavirág
- 1,5 liter víz
- 20 dkg cukor (lehet barnacukor is)
- 1 citrom leve
- kis rúd egész fahéj
Elkészítés:
1. forraljuk fel a vizet, és keverjük bele a levendulát. Szorosan fedjük le az edényt, és 24 órára hagyjuk ázni.
2. szűrjük le másnap, óvatosan nyomkodjuk ki a megduzzadt virágokat, különben keserű lesz.
3. főzzük fel a cukorral, citromlével és az egész fahéjjal. Sterilizáljunk üvegeket ki közben; a 10 perc steril alatt sziruppá fő a szörp is.
4. szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Feliratkozás:
Bejegyzések
(
Atom
)