A fügéről nagyon sokat lehetne írni. Mert finom és zamatos, szép a növény maga, és szocmagyarországon annobalkánról sokszor vettek Anyumék fügelekvárt. Kb 10 évesen pecsételődött meg, hogy én is szeretnék majd fügebokrot és szeretnék majd fügelekvárt is.
Kerteshonunkban lelkesen fügelekvározok, és csak én eszem meg. Illetve kedves barátaimnak adok gasztroajándékba :).
Ez az első saját fügéből készült fügelekvár, bár rendhagyó időpontban (november 24-én) adtam fel a fügeérlelést és főztem be a dércsípte mediterrán gyümit. Rá egy hétre kapta meg a bokor télire az avarborítását, és pár napra rá leesett a hó :).
Hozzávalók:
- 1 kg füge
- 500 g cukor
- 2 citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
1. a megmosott fügéket csumázzuk és félbevágjuk.
2. a cukor felével, a citromok levével és reszelt héjával feltesszük főni. Amikor már turmixolható, botmixerrel pépesítjük.
3. visszatesszük főni a többi cukorral - együtt még fél óráig főzzük lassú tűzön, gyakran kevergetve. Közben sterilizáljuk az üvegeket.
4. a kész lekvárt a steril üvegekbe töljük, és dunsztba tesszük (erre a hűtőtáskát használom elég megbízhatóan, évek óta).
2012. december 3.
2012. november 3.
Tökös keksz
Még egy halloween-i sütiötlet - ha van kekszkinyomó gépezet a lakásban, azért, ha nincs, akkor kanalazva is meg lehet sütni. Nagyon finom, a sült sütőtök ellen berzenkedők is megeszik, talán, mert azt hiszik, hogy répatorta, talán, mert nem gondolkodnak, mit is esznek :).
Hozzávalók:
- 45 dkg sült sütőtök (nettó, vagyis héjátó, magjaitól megfosztva)
- 1 dl olaj
- 45 dkg liszt
- 1 tk fahéj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 sütőpor
- 20 dkg cukor
- 1 tk só
Elkészítés:
1. a sülttök kikapart belsejét és az olajat botmixerrel pépesítjük. Hozzámérjük a cukrot, és jól eldolgozzuk.
2. a lisztet a sütőporral, sóval, szódabikarbónával és fahéjjal összekeverjük, és a sülttökös masszához adjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
3. a sülttök víztartalmától függ, kell-e még bele liszt vagy olaj. Ha kiskanállal szaggatjuk a kekszeket a hideg sütőlapra, nincs jelentősége, de ha kekszkinyomóval dolgozunk, akkor nagyon fontos, hogy milyen a tészta állaga. Puha, de nem ragacsos anyagot lehet szépen formázni idegösszeroppanás nélkül :).
4. a forró sütőben 8 percig sütjük a kekszeket, amíg a szélük kicsit el nem kezd barnulni. Még forrón tálcára szedjük őket.
Hozzávalók:
- 45 dkg sült sütőtök (nettó, vagyis héjátó, magjaitól megfosztva)
- 1 dl olaj
- 45 dkg liszt
- 1 tk fahéj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 sütőpor
- 20 dkg cukor
- 1 tk só
Elkészítés:
1. a sülttök kikapart belsejét és az olajat botmixerrel pépesítjük. Hozzámérjük a cukrot, és jól eldolgozzuk.
2. a lisztet a sütőporral, sóval, szódabikarbónával és fahéjjal összekeverjük, és a sülttökös masszához adjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
3. a sülttök víztartalmától függ, kell-e még bele liszt vagy olaj. Ha kiskanállal szaggatjuk a kekszeket a hideg sütőlapra, nincs jelentősége, de ha kekszkinyomóval dolgozunk, akkor nagyon fontos, hogy milyen a tészta állaga. Puha, de nem ragacsos anyagot lehet szépen formázni idegösszeroppanás nélkül :).
4. a forró sütőben 8 percig sütjük a kekszeket, amíg a szélük kicsit el nem kezd barnulni. Még forrón tálcára szedjük őket.
Boszorkányujjak
A Halloween remek alkalom arra, hogy az arra fogékony felnőttek spontán hülyét csináljanak magukból - a gyereik előtt. Merthogy nyilván a tökfaragás-gusztustalan kajakészítés onnantól lesz poén, hogy egy kisebb-nagyobb lelkes gyerekcsapat asszisztál hozzá. A falusi létben meg külön öröm, hogy a gyerekek sötétedés után is bátran mászkálhatnak, mert minden felnőttnek 4 szeme van: 2 a sajátjaira, 2 a máséira. Vicces mindenesetre kalózköpenyben hujjogató apukát látni szolídan viselkedő boszik és állatmaskarás gyerekek között :).
Azt kell mondanom, hogy már bevált szokás, hogy nem celofába csomagolt occsó cukorkával várjuk a kölköket, hanem az udvaron, terített asztalnál, sütikkel. Ezek készítésébe a Manók is be tudnak már kapcsolódni, kinn pedig bátrabban gyújtok gyertyát-töklámpást, ha borul valami, nem ég le a ház :).
A boszorkányujj névre hallgató csúnya és véresnek ható linzert most próbáltam ki először, a tésztája nagyon finom, a nagyim rácsos linzer receptje valami ezer éves szakácskönyvből - lementve a saját, huszonéves, kézzel írt naplómba.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg dió darálva
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- csipet só
- egész- vagy szelt mandula a körmöknek
- piros lekvár a mandula ragasztásához
Elkészítés:
1. a lisztet a fagyos vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és a diót.
2. a tojásokkal összedolgozzuk a tésztát - ragadós, puha alapot kapunk. Aminek nagyon finom az illata :). Fél órára hűtőbe tesszük.
3. előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 10 cm-es csíkokat vágunk belőle.
4. ujjakat formázunk - minél bütykösebb, annál jobb :) - majd késsel a bütyköknél bőrráncokat imitálva barázdálunk.
5. az ujjakat hideg, sima sütőlapra sorakoztatjuk - nem nőnek meg, nem kell sok helyet hagyni.
6. az ujjak hegyét piros lekvárral (meggy- cseresznye-, málna...) megkenjük, és a mandulákat, vagy mandulaszeleteket (mi ez utóbbival dolgoztunk) óvatosan rányomjuk.
7. forró sütőben 8-10 percig sütjük. Még melegen szedjük ki - ekkor kevésbé száradnak ki a sütik, illetve, kevésbé törnek el kiszedés közben, ha még langyosak.
A boszorkányujj névre hallgató csúnya és véresnek ható linzert most próbáltam ki először, a tésztája nagyon finom, a nagyim rácsos linzer receptje valami ezer éves szakácskönyvből - lementve a saját, huszonéves, kézzel írt naplómba.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg dió darálva
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- csipet só
- egész- vagy szelt mandula a körmöknek
- piros lekvár a mandula ragasztásához
Elkészítés:
1. a lisztet a fagyos vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és a diót.

3. előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 10 cm-es csíkokat vágunk belőle.
4. ujjakat formázunk - minél bütykösebb, annál jobb :) - majd késsel a bütyköknél bőrráncokat imitálva barázdálunk.
5. az ujjakat hideg, sima sütőlapra sorakoztatjuk - nem nőnek meg, nem kell sok helyet hagyni.

7. forró sütőben 8-10 percig sütjük. Még melegen szedjük ki - ekkor kevésbé száradnak ki a sütik, illetve, kevésbé törnek el kiszedés közben, ha még langyosak.
2012. október 9.
Levendulás-mákos (nyugi)guba
Vannak az egyszerű dolgok, amiket nem kell bonyolítani. A mákos guba viszont az a dolog, ami annyira egyszerű, hogy az embernek azért nincs kedve megcsinálni, mert épp az egyszerűsége miatt nincs meg a tálaláskor az a "flash", hogy de jót főzőcskéztem, most milyen jó esik learatni munkám gyümölcsét.
Persze, jó nekem, hogy ennyire ráérek. Igen, ráérek, és igen, jó nekem, de nem azért, ami miatt ráérek.
A mákos guba viszont fincsi dolog. A levendula meg régi-új mánia; a kezdeti "jajjdejóillatú-provánszosszeretem" lelkesedés mellé beillant a jelképértéke is.
Szerencsétlenségemre az érintett allergiásnak látszik lenni tőle, legalábbis a levendulás samponom kiverte a biztosítékot nála, és befulladt.
Amúgy a levendulában az a jó, hogy a virága is finom, így nemcsak a citrusos frisseséget árasztó levendulás-aromás cukor használható fel sütikben, hanem magában, vagy ehető dekorként is megállja a helyét.
Hozzávalók (2 személyre)
- 4 darab, szeletelve szikkasztott kiskifli
- 6 dl víz
- 1 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
- 4 ek levendulás cukor
- kb. 8 ek levendulás porcukorral elkevert mák (2/3-1/3 arányban a mák javára)
Elkészítés
1. a kifliszikkasztás. Ehhez nem kell több napos kifli, a friss kiflit reggel felszeletelve és a konyhapulton kiterítve "felejtve" fél 12 körül már garantáltan kopogósak lesznek a karikák.
2. a vaníliás pudingport a vízzel és a cukorral összefőzzük.
3. egy tálba, amiben 2 réteget fognak képezni a sorbarakott kiflikarikák, teszünk pár evőkanál krémet.
4. erre pakolunk egy sor kiflikarikát, majd leöntjük a még meleg krém felével. Rászórjuk a mákos cukor felét.
5. a maradék kiflit felpakoljuk, ismét krém, majd mák következik.
Ha szerencsénk van, a puding összefogja a karikákat annyira, hogy emeleteket tálalhatunk. Még így sem bonyolult...
Persze, jó nekem, hogy ennyire ráérek. Igen, ráérek, és igen, jó nekem, de nem azért, ami miatt ráérek.
A mákos guba viszont fincsi dolog. A levendula meg régi-új mánia; a kezdeti "jajjdejóillatú-provánszosszeretem" lelkesedés mellé beillant a jelképértéke is.
Szerencsétlenségemre az érintett allergiásnak látszik lenni tőle, legalábbis a levendulás samponom kiverte a biztosítékot nála, és befulladt.
Amúgy a levendulában az a jó, hogy a virága is finom, így nemcsak a citrusos frisseséget árasztó levendulás-aromás cukor használható fel sütikben, hanem magában, vagy ehető dekorként is megállja a helyét.
Hozzávalók (2 személyre)
- 4 darab, szeletelve szikkasztott kiskifli
- 6 dl víz
- 1 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
- 4 ek levendulás cukor
- kb. 8 ek levendulás porcukorral elkevert mák (2/3-1/3 arányban a mák javára)
Elkészítés
1. a kifliszikkasztás. Ehhez nem kell több napos kifli, a friss kiflit reggel felszeletelve és a konyhapulton kiterítve "felejtve" fél 12 körül már garantáltan kopogósak lesznek a karikák.
2. a vaníliás pudingport a vízzel és a cukorral összefőzzük.
3. egy tálba, amiben 2 réteget fognak képezni a sorbarakott kiflikarikák, teszünk pár evőkanál krémet.
4. erre pakolunk egy sor kiflikarikát, majd leöntjük a még meleg krém felével. Rászórjuk a mákos cukor felét.
5. a maradék kiflit felpakoljuk, ismét krém, majd mák következik.
Ha szerencsénk van, a puding összefogja a karikákat annyira, hogy emeleteket tálalhatunk. Még így sem bonyolult...
Rózsás-szilvahabos szelet
A szilva és a rózsa nagyon jó páros. Nem is értem, miért tartott ennyi ideig erre rájönnöm :/
Most mindenesetre egy amatőr "sütiverseny" apropót szolgáltatott arra, hogy a múltkori, rózsásított országtorta egyszerűsített változtatával debütáljak - kimaradt a marcipánalagút. Ennek a legfőbb oka, hogy nem körtortát akartam vinni az ovi családi napjára a büfébe, valamint nem volt 2 napom elszórakozni vele :).
Ennek a krémje is kicsit birsesen fanyar lett a szilva-rózsa duettnek köszönhetően.
A családi nap amúgy teljesen jól sikerült, Dorci körbetekerte a falut, majd türelmesen (???) végigvárta az arcfestéses sorbanállást...
A süti nem várt sikert aratott itthon is, ott is, a nagyon széle-maradékot kapta a család és az objektív is.
Még nyertem is a sütiversenyen - whiskey-s laposüveget is például :D.
Köszönöm a bizalmat mindenkinek, aki a sütimre voksolt :))
Hozzávalók (~20x30-as tepsihez):
~ piskótához:
- 8 tojás
- 8 ek cukor
- 8 ek liszt
- 2 ek holland kakaópor
- 1 tk sütőpor
~ krémhez:
- 250 g kimagozott szilva
- 115 g cukor
- 1 tk fahéj
- 1 dl víz
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 120 g rózsalekvár
- 100 g vaj (vagy margarin)
- 2 dl hullala
- 1 habfixáló
~ mázhoz:
- 80 g étbevonó (a több sem baj)
- 4 ek olaj
- 4 ek tejszín
Elkészítés:
1. a szilvákat a vízzel, cukorral és fahéjjal puhára főzzük. Hozzáöntjük a rózsalekvárt, botmixerrel pépesítjük. Visszatesszük forrni.
2. a pudingport kevés vízzel kikeverjük, és a szilvakrémhez öntjük. Sűrűsödésig kevergetjük, majd levesszük a tűzről. Amíg forró, a vajat hozzátesszük, és addig keverjük, míg teljesen el nem olvad.
3. amíg a krém hűl, elkészítjük a kakaós piskótát: előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és egy nagy tepsit (40x35-öst) kivajazunk-lisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk. 8 ek lisztet a sütőporral és a kakaóval összekeverünk, a tojásokat szétválasztjuk.
4. a szétválasztott tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáöntjük a cukrot, és tovább verjük. Ha már fényes, mehet a tojások kikevert sárgája és a kakaós liszt is bele. A tepsibe simítjuk, és a sütőben 15 perc alatt megsütjük.
5. A kihűlt piskótát kettévágjuk, esetleg méretre igazítjuk, hogy a 20x30-as mélyebb formába beleférjen. Félreteszünk 6 ek szilvapudingot, a felét az egyik piskótára rákenjük.
6. a habalapot lazára fixáljuk a habfixálóval, és a szilvapudinghoz keverjük óvatosan.
7. a formába tesszük a nem megkent piskótalapot (ez lesz a süti teteje!), rásimítjuk a szilvahabot. A megkent piskótalapot a krémes felével rátesszük a habra. Hűtőbe tesszük 8-10 órára.
8. egy tálcára borítjuk a süteményt, és a maradék szilvakrémet rásimítjuk a tetejére. Mikróban vagy gőz fölött a kockára tört csokit az olajjal és a tejszínnel felolvasztjuk, simára keverjük, majd a sütemény tetejére simítjuk kenőlappal, vigyázva, hogy ne kapjuk fel a szilvakrémet a piskótáról.
A csokimáz nem lesz kemény, hűtőbe téve sem, így könnyen szelhető marad. Amúgy sem passszolna a ropogós csoki a puha piskótához és a krémes szilvahabhoz.
Most mindenesetre egy amatőr "sütiverseny" apropót szolgáltatott arra, hogy a múltkori, rózsásított országtorta egyszerűsített változtatával debütáljak - kimaradt a marcipánalagút. Ennek a legfőbb oka, hogy nem körtortát akartam vinni az ovi családi napjára a büfébe, valamint nem volt 2 napom elszórakozni vele :).
Ennek a krémje is kicsit birsesen fanyar lett a szilva-rózsa duettnek köszönhetően.
A családi nap amúgy teljesen jól sikerült, Dorci körbetekerte a falut, majd türelmesen (???) végigvárta az arcfestéses sorbanállást...
A süti nem várt sikert aratott itthon is, ott is, a nagyon széle-maradékot kapta a család és az objektív is.
Még nyertem is a sütiversenyen - whiskey-s laposüveget is például :D.
Köszönöm a bizalmat mindenkinek, aki a sütimre voksolt :))
Hozzávalók (~20x30-as tepsihez):
~ piskótához:
- 8 tojás
- 8 ek cukor
- 8 ek liszt
- 2 ek holland kakaópor
- 1 tk sütőpor
~ krémhez:
- 250 g kimagozott szilva
- 115 g cukor
- 1 tk fahéj
- 1 dl víz
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 120 g rózsalekvár
- 100 g vaj (vagy margarin)
- 2 dl hullala
- 1 habfixáló
~ mázhoz:
- 80 g étbevonó (a több sem baj)
- 4 ek olaj
- 4 ek tejszín
Elkészítés:
1. a szilvákat a vízzel, cukorral és fahéjjal puhára főzzük. Hozzáöntjük a rózsalekvárt, botmixerrel pépesítjük. Visszatesszük forrni.
2. a pudingport kevés vízzel kikeverjük, és a szilvakrémhez öntjük. Sűrűsödésig kevergetjük, majd levesszük a tűzről. Amíg forró, a vajat hozzátesszük, és addig keverjük, míg teljesen el nem olvad.
3. amíg a krém hűl, elkészítjük a kakaós piskótát: előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és egy nagy tepsit (40x35-öst) kivajazunk-lisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk. 8 ek lisztet a sütőporral és a kakaóval összekeverünk, a tojásokat szétválasztjuk.
4. a szétválasztott tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáöntjük a cukrot, és tovább verjük. Ha már fényes, mehet a tojások kikevert sárgája és a kakaós liszt is bele. A tepsibe simítjuk, és a sütőben 15 perc alatt megsütjük.
5. A kihűlt piskótát kettévágjuk, esetleg méretre igazítjuk, hogy a 20x30-as mélyebb formába beleférjen. Félreteszünk 6 ek szilvapudingot, a felét az egyik piskótára rákenjük.
6. a habalapot lazára fixáljuk a habfixálóval, és a szilvapudinghoz keverjük óvatosan.
7. a formába tesszük a nem megkent piskótalapot (ez lesz a süti teteje!), rásimítjuk a szilvahabot. A megkent piskótalapot a krémes felével rátesszük a habra. Hűtőbe tesszük 8-10 órára.
8. egy tálcára borítjuk a süteményt, és a maradék szilvakrémet rásimítjuk a tetejére. Mikróban vagy gőz fölött a kockára tört csokit az olajjal és a tejszínnel felolvasztjuk, simára keverjük, majd a sütemény tetejére simítjuk kenőlappal, vigyázva, hogy ne kapjuk fel a szilvakrémet a piskótáról.
A csokimáz nem lesz kemény, hűtőbe téve sem, így könnyen szelhető marad. Amúgy sem passszolna a ropogós csoki a puha piskótához és a krémes szilvahabhoz.
Feliratkozás:
Bejegyzések
(
Atom
)