2011. augusztus 7.

Blogindító beköszöntés

Sosem hittem volna, hogy ez lesz ebből - nem mondom, hogy nem reméltem, vagy nem szerettem volna, csak nem HITTEM, hogy számos anyukás teendőim mellett éppen egy főzőcskézős blog írása lesz az, ami megadja a napi pluszt :) - feladatban, fotózásban, gondolkodásban, és persze feltöltődésben.

A facebook-on majd' 7 hónapja terhelem a hálózatot, és az igazat megvallva a bevált receptjeimet (mint ahogy másokét is) inkább a netről szerzem be. Viszont a sajátjaim nem voltak rendszerezve, így hirtelen azt vettem észre, hogy nem találom, amit keresek. Ez van, kinőttem a facebook-ot :).

A blogspot-os történet létrejöttében nagy segítségemre volt a facebook oldalamat like-olók biztatása, néha noszogatása :). Utólagos engedelmükkel kettejüket kiemelném a sorból, és külön megköszönném nekik, hogy tapasztalt bloggerekként olvasták és kommentezték az ottani postjaimat - ők lennének Mummy és az Ínyenc Blogger.


Köszönet illeti a kislányaimat és a páromat is, akik türelmesen várják főzés közben és ebéd előtt, amíg Anya fotóz, és a programozástól elszokott Asszonyt visszaterelték a html-ek irányába :).

2011. augusztus 3.

Márványos kalács citromdzsemmel

Címezve a nagyobbik Gasztromanónak - négyesfonással, formában sütve, mert "a Mama olyat vett a boltban" neki :)

Nem is értem, miért nem csináltam eddig ilyet... Picit módosítottam a kalács alapreceptemen, lévén, már "régóta" (=1,5 hónapja :)) fulltojásozunk, és hihetetlen, de jobb íze van tőle a sütiknek :).

H
ozzávalók:
- 600 g liszt
- 2 tk instant élesztő
- 60 g puha vaj (vagy margarin)
- 270 ml langyos tej
- 80 g cukor
- 20 g házi bourbon vanilliás cukor
- 1 tk só
- 2 egész tojás
- 3 tk bodzás citromdzsem (elhagyható/reszelt citmohéjjal kiváltható)
- 3 ek holland kakaópor

A kakaópor kivételével összedolgozzuk a tésztát. Mint mindig, most is a kenyérsütő dagasztóprogramját választottam, de ezúttal a kelesztést kihagytam. A tészta felét kiszedtem, 3 ek liszttel meghintettem, ruhával letakartam.
A kakaót most a maradék tésztához szórtam, a dagasztóprogramot újraindítottam.
[közben: esti mese, fürdetés, altatás :)]

Amikor már aludtak a Manók, mindkét tésztát 4részre osztottam, hurkákat sodortam, és 2fehéret-2kakaósat összefogva 2 db kalácsot fontam. A sütőt 50 fokra beállítottam, és 2 szilikonos őzgerincformába szuszakoltam a kalácsokat. A sütőben, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztettem.
[közben: nektarinbefőzés :)]

Amint megkelt, a sütőből kivettem a formákat, lefedve hagytam a tésztát, és a sütőt 180 fokra turbóztattam. Egész tojással megkentem a kalácsokat, és 35-40 perc alatt megsütöttem őket. Isteni bodzás-citromos-vanilliás illatot árasztott... :). 20 perc sütés után alufóliával letakartam, ne legyen vastag/sötét a kérge. A formában reggelre kihűltek. Puha vajjal, házimézzel.... Igazi bűnbeesés... :)

Hangsúlyos levesbetét - fokhagymás crouton

Ez egy nagyon gyorsított változat, lévén, hogy a sütőm foglalt (ott dunsztolódnak a nektarinbefőttek :)). Marad a serpenyős változat, de volt rá 10 percem - és még a kenyérszeletek is egyben voltak.

A kenyérkocka azért jó, mert a gyerekek szeretik a kenyérkockalevest. Mindegy, mi a leves, így még a brokkolikrémleves is lecsusszant. Na jó, láttam 1x életemben kivételt - húslevesen "felnőtt" 2,5 éves leányzó közölte velem, hogy "ez nem is leves" (hanem? :D).

A nagy könyv szerint külön kell szerencsétlenkedni a tepsis kenyérpirítással, a fokhagyma préselésével, de nekem nincs általában 30 percem csak egy levesbetétre, így gonosz módon lekaptam a polcról a Knorr-os vésztartalék fokhagymakockát.



Hozzávalók (4 személyre):


- 4 nagy szelet kenyér (most burgonyás kenyér volt az alap, jó alap)
- 1 fokhagymakocka (Knorr)
- 3 cl olaj
- 1/2 dl bor

A kenyereket felkockázzuk. Hagyományosan a héja tilos bele, és pogácsaszaggatóval karikázzuk, de nem fér bele a gyerek szájába (sem) egy pogácsányi pirítós. Így kiskockázunk. Egy serpenyőbe beletesszük őket, és nagyon, de nagyon nagy lángon hevítjük. Még pirulás előtt zutty rá az olaj, az elmorzsolt fokhagymakocka, majd a bor - sistergős lesz, de eközben kérget kap a kenyér úgy, hogy nem lesz tocsogós, még sem lesz atom szikkadt. Egy-két percen belül készen van, folyamatos kevergetés és rázogatás szükséges. Tűzről levéve pár percig hagyjuk a forró serpenyőben szikkadni.

Ami kimarad, mindig elfogy rágcsi gyanánt. Végülis, a ropinál jobb :)

2011. augusztus 1.

Bohócos Fender torta


Apukám szülinapos. És szeret gitározni. Ráadásul tud is :). Én meg szeretek szülinapra tortát sütni, bár szerintem én nem vagyok annyira jó a tortázásban, mint Ő a gitározásban, de hopsz, mélyvíz - Fender Stratocaster tortát fogok csinálni. Gondoltam ezt én ki 3 nappal ezelőtt.
Hozzáteszem, faragott tortát sem csináltam sosem előtte, így kérek mindenkit, nézze el az amatőrködésemet. Másrészről meg - sok-sok apró hibája ellenére - tetszett a gitár, a krémje még inkább, így leírom, fotókkal spékelve.

[Amúgy meg kicsit szétszórt vagyok - épp a nap végére kezdtem úgy érezni a vasárnapi ebédkészítéstől kicsit lepukkadva, hogy nem vagyok jó semmire, a ház a feje tetején, vasalni valók gömbstokiban, szépítkezésem/tornázásom fényévekre. De jövőhétre annyi dolgom van előjegyezve a barackeltevéstől az irdatlan kapálnivalón keresztül a kocsimosásig, hogy nekiugrottam a kamrának, RENDET raktam, üvegeket kukáztam elő, kidobáltam egy csomó mindent, és dobozokat kerestem. Merthogy a gardrób is a feje tetején, és noha az az íratlan szabályom, hogy egy nap egy helyiséget szabad csak helyrerakni, rendszereztem a ruhásszekrényt is az újonnan birtokba vett dobozoktól felvillanyozva. Amikor a kismamaruhák dobozolásához értem, rájöttem, nem volt az évszázad ötlete. Tényleg, 10 pontos skálán mennyire hülye az, aki végig sírdogálja a kismamaruhái bedobozolását???]

Szóval feltöltődés gyanánt feltöltök....Krém: Narancsos-konyakos trüffel
Mondhatni, első igazi trüffelem. De lehet, hogy a receptem alapján mégsem az, a szakik majd megszakértik. Szerintem a végeredmény echte bohóc-csoki krém, de ebben senki nem erősített meg.
- 5 dl hullala
- 10 dkg vaj
- 3 tábla nagyon ét csokoládé
- 5 ek holland kakaópor
- 1 narancs finomra reszelt (külső) héja
- 1 dl konyak

A tejszínt egy magasabb edényben feltesszük melegedni. Beletördeljük a csokikat, beledobjuk a vajat. Ezek teljes olvadásáig melegítjük, maj hozzáöntjük a konyakot és a narancshéjat. Hideg vízfürdőbe tesszük, majd a hűtőben dermedtre hűtjük.

Közben kakaós piskótát sütünk.
Első ötlet az volt, hogy sima piskótás lesz, úgy színben jobban érvényesül a krém. De ez 5 perc alatt megdőlt, így mire kemény lett a tojásfehérje, a kakaót bele is kevertem a lisztbe. Mert rájöttem, hogy én bizony kakaóbab-függő vagyok...

Hozzávalók:
- 10 tojás
- 10 csapott ek cukor
- 10 púpozott ek. liszt
- 2 ek holland kakaó

1. tojásokat szétválasztjuk.

2. a lisztet a kakaóval összekeverjük.

3. a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

4. a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

5. hozzáöntjük óvatosan a cukrot, továbbverjük, ha fényes és nem esik ki a fejjel lefele fordított tálból sem, beleöntjük a kikevert tojássárgákat is.

6. innentől alacsony fordulaton keverjük (emlékszem, Mamám 2 villával verte a habot, és fakanálra váltott, amikor a lisztezéshez ért), és beleszitáljuk a lisztet.

7. tepsibe simítjuk, a sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.

Krémkakaósítás

Ekkorra megdermedt a krém - ki a hűtőből, és kanalanként hozzákeverjük a kakaóport. A mixergéppel fellazítjuk a krémet, majd habosra verjük. Őszintén szólva nem hittem, hogy egyben marad a krém - az utolsó pillanatig a kezemben volt a kibontott habfixáló, és komoly kísértést éreztem, hogy hozzáborítsam. De nem kellett végül, tényleg nem. Laza lett, tömény, krémes... Visszamehet a hűtőbe, mert jön a ....... :

Piskótafaragás


Ez egy csudajó játék. A gitár alapvetően 3 részből áll: test, nyak, fej. Ezeket lerajzoltam a monitoron látottak alapján, papírsablont csináltam, rátettem a piskótára, és éles-hegyes késsel megkarcoltam a piskóta tetejét. Utána kivágtam. Mindent 2x, merthogy piskóta-krém-piskóta-krém volt az elképzelés. Ja, meg a tetejére a marcipán.


[Itt megjegyzem, hogy Apukám születési évét figyelembe véve 1957-es Fendert szerettem volna csinálni, de szomorúan konstatáltam, hogy az 1954. óta készített gitárcsoda mit sem változott küllemre mondjuk 1982-ig. Én pedig nem akartam rá évet írni, mivel én pl. a 20. szülinapom óta nem szeretem az éveim számát látni, felnőtteknél ezt nem szoktam erőltetni]

A többi már könnyű: keressünk egy nagy tálat/tálcát/bármit, amire ez felfér cakkli-pakkli, de a hűtőbe is majd (ez necces lett a végén, de megoldódott külső segítséggel :)), és piskóta-krém 2/3 része - piskóta - krém tetejére, oldalára játék. Egészen gitárforma maradt.



Utána színeztem kakaóporral egy rakat K2-t, és kis türkizzel igyekeztem szürkét imitálni. Ez nem jött be, de fekete-fehér képet meg nem ér felrakni, ugye? :)


 Majd felébredtek a Manók, így vártam, hogy "betolja magát az este teste", és elkezdtem marcipánozni. Döbbenten jöttem rá, hogy egy elektromos gitáron nagyon sok "bizgentyű" van. Volt ételfestékes filctollam, feliratoztam a tekerentyűket, és felszereltem a gitárt. Ez az eredmény...



 A szelet meg ilyen, már amit meg tudtam menteni, nem egy fotogén jószág, az egyszer biztos.

2011. július 29.

Hűvös nyári tojásdömping tejbe aprítva - konyakos madártej

Nincs az a gatyarohasztó július, hogy csúnyábbat ne mondjak. Viszont tojás van annyi, hogy még, fagyigépem meg nincsen. Másrészről szomszéd kismama szereti a madártejet, mi is amúgy, így hajrá...

Na, nem mintha az arányok nem mennének fejből (sok elrontható nincs rajta), előkotortam az általános 6. osztályban (1990. :)))) névnapomra kapott "Gasztronómiai napló"-mat, amibe kézzel írogattam a recepteket - kislányként Mamától, Anyától, utána gimis barátnőktől, végül koleszos szinttársaktól egy-egy jól sikerült beivós-beevős szintbulit követő receptcsere után.
Szeretem lapozgatni - részben, mert felidézem, ahogy 20 éve csillogó szemmel jegyzeteltem a borsófőzelék készítésének titkait, láthatom a kézírásom (oh, Mamma mia!), és látom, honnan indult a főzőcske utáni rajongásom, a receptgyűjtési szenvedély, vagy ahogy Lőrincz György borász barátunk mondja: hogy hogyan is "törekszünk a jónak gyakorlására".

Ez az Amatőr Gasztronautáskodás valahogy távolra esett ettől az egésztől, de az alap, az alap...

Node a madártej. (Gasztromanó: Miért MADÁRtej? A madárnak nincs teje... - Point taken, passzpiros. Anya beégett :) - tényleg: miért madártej? Csak a tojás miatt? Akkor tyúktej, nem? Vagy tehéntojás, ha már itt tartunk... Mind1...)




A Mama receptje szerint:

Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 4 tojás
- 1 ek liszt
- 10 dkg cukor
- 1 vanillincukor

Elkészítés:

1. válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéket verjük kemény habbá 3 ek cukorral.

2. tegyük fel a tej felét főni. Itt én beletettem egy ek. házi bourbon vanilliás cukrot a csendesen fövő tejbe, grátisz gyanánt.

3. készítsünk elő szitát, szita alá valami tejgyűjtő edényt, és egy tálaló tálat a madártejnek.

4. evőkanállal szaggassunk habgaluskákat a tejbe - egyszerre ne sokat, 5-6-ot maximum egy 3 literes fazékba.

5. 1 perc után habgaluskafordítás - bármilyen eszköz használata megengedett, ami nem töri a habot.

6. ismét 1 perc után szitára szedjük a habokat.

4-5-6. lépések ismétlése a hab elfogyasztásáig. Közben a szitáról a lecsöpögött habokat óvatosan a tálalóedénybe szedjük.

7. ha minden hab elfogyott, a tejet levesszük a tűzről, és leszűrjük. Tiszta edénybe tesszük, és 1 dl kivételével az összes tejet visszatesszük forralni.

8. a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A vanilliás cukrot és a lisztet hozzákeverjük, simára kavarjuk, 1 dl tejjel hígitjuk.

9. a forró tejet csendesen főzzük, és hozzáöntjük a tojáskrémet. Innentől nem forraljuk, kicsit sem, nehogy a tojás kicsapódjon. A biztonság kedvéért 5 percig "főztem" (=forrón tartottam), 5 cl konyak is ekkor került a mi adagunkba - a kismamáéba természetesen nem.

10. a krémet forrón, de óvatosan a habokra csurgatjuk, szintén óvatosan elkeverjük, és hideg vízbe állítjuk a tálat, hogy minél hamarabb hűtőbe lehessen tenni. Másnap fogyasztható.