2011. november 4.

Országjáró gránátos

Van a krumplistészta. Olyan, mint a paprikás krumpli, vagy úgy általában bármilyen családi szájhagyomány útján terjedő receptféle, ami mindenhol más. Egy kicsit. Országrészenként viszont alapvető ételfilozófiai különbözőségek lehetnek. Az egyik ilyen kedvencem a krumplis tészta, ami mára már összeszedtem innen-onnan, és kicsit sem hasonlít a menzai gránátos kockára.
Mert Baranyában tejföllel eszik. Viharsarokban kolbásszal. Jászságban lepirítva (=melegítve, vagy másnap). Én szeretem a tésztaféléket csőben sütni. NO: így készül a Ditke-féle kolbászos-tejfölös, mozzarellával sütőben összesütött gránátos.



Hozzávalók (3-4 személyre):

- 3 tojásból gyúrt nagykocka tészta
- 4 közepes burgonya
- fél szál füstölt kolbász
- 10-15 dkg mozzarella
- 1 nagy pohár tejfől
- só, bors

Elkészítés:

1. a krumplikat héjában megfőzzük, és a kezünk azbesztfokozatától függően gyorsan meghámozzuk őket. Villával összetörjük, esetleg burgonyatörővel, ilyen kis mennyiségnél én szeretem összedzsuvázni a törőt. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a tejföllel.

2. felkockázzuk, vagy vékony félszeletekre vágjuk a kolbászt. Ha gyerekek nem esznek belőle, csípős variáció ajánlott. Plusz zsiradék nélkül serpenyőben gyorsan lepirítjuk a kolbászt, majd a serpenyő tartalmát cakkonpakk a krumplimasszához keverjük. Többször kóstoljuk, elég sós-e... Közben a sütőt 200 fokra elkezdjük előmelegíteni.

3. kifőzzük a tésztát. Ha frissen gyúrt, akkor amint feljönnek a víz tetejére, kész is. Ha már száraz tésztával dolgoztunk, kell az 5 perc főzés.

4. a főtt, lecsepegtetett tésztát óvatosan, kis adagokban a krumplihoz keverjük. Tűzálló tálba tesszük, tetejére megy a mozzarella, és a sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Azonnal, vagy később visszamelegítve is elfogyós...

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése