Az ünnepek után, a januári hónapban
a táplálkozás lendülete minden bizonnyal nyugodtabb mederbe
terelődött. A február a bálok hónapja, és ha más buli nem is érint
sok családot (minket sem :)), a farsangozás a gyermekes családokban
nagyon is jelen van. Oviban többször láttam a farsang napján
letakart óriástálakat, teli a „nagyi-féle” fánkokkal, mellé
valódi kajszilekvárral. Én magam a Horváth Ilona-féle receptre
esküszöm.
- 500 g finomliszt
- 20 g élesztő
- 50 g porcukor
- 50 g vaj
- 2 tojássárgája
- ½ deci rum
- késhegynyi só
- kb. fél liter tej
- a sütéshez olaj
- a tálaláshoz sárgabarack lekvár
Elkészítés:
- Készítsünk kovászt 3 deci langyos tejjel,
az élesztővel, egy kanál porcukorral és 3 evőkanál liszttel. A
maradék porcukorral keverjük ki a tojássárgájákat, majd adjuk
az érett kovászhoz. Langyosítsuk meg a vajat, és keverjük a
masszánkhoz a liszttel együtt (amit mindig szitáljunk át, nem
csak az esetlegesen belekerült szennyeződés miatt, hanem mert a
szitálással fellazítjuk a lisztet), a rummal és annyi langyos
tejjel, amennyiben a sót feloldottuk. Lágy tésztát kapunk.
Fakanállal 20 percig keverjük, dagasztjuk.
- Kenyérsütő géppel ezeket a műveleteket
megspórolhatjuk: minden összetevőt beleteszünk, és tésztakeverő
programra állítva összekeverjük, majd megdagasztjuk.
- Mikor elkészül a tészta, langyos helyen
letakarva másfélszeresére kelesztjük, utána lisztezett deszkára
borítjuk, és kézzel ujjnyi vastagra kinyomkodjuk. Fánkszúróval
(ha nincs, vizespohárral; számos kiszúróforma létezik már, de
a szívformával nem lőhetünk mellé) kiszaggatjuk, és még fél
órán át kiszaggatva is kelesztjük.
- Az olaj hőfokát próbasütéssel teszteljük:
középforró, enyhén bugyogó olaj a megfelelő. Sütéskor a
megkelt fánk felső része kerüljön alulra. A sütés kezdetén
fedjük be az edényt - ez a SZALAGOSSÁG kulcsa :) - , de miután átfordítottuk, fedő nélkül
süssük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírtörlőre, még
forrón hintsük meg vaníliás porcukorral. Tálaláskor kanalazzunk rá kikevert baracklekvárt. Nem bűn, ha a lekvárhoz előtte keverünk egy kis fütyülős barackot is. Pikáns lesz tőle :).
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése