2014. január 29.

Szalagos fánk - nemcsak farsangra

Az ünnepek után, a januári hónapban a táplálkozás lendülete minden bizonnyal nyugodtabb mederbe terelődött. A február a bálok hónapja, és ha más buli nem is érint sok családot (minket sem :)), a farsangozás a gyermekes családokban nagyon is jelen van. Oviban többször láttam a farsang napján letakart óriástálakat, teli a „nagyi-féle” fánkokkal, mellé valódi kajszilekvárral. Én magam a Horváth Ilona-féle receptre esküszöm.


Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 20 g élesztő
  • 50 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • ½ deci rum
  • késhegynyi só
  • kb. fél liter tej
  • a sütéshez olaj
  • a tálaláshoz sárgabarack lekvár

Elkészítés:

  1. Készítsünk kovászt 3 deci langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral és 3 evőkanál liszttel. A maradék porcukorral keverjük ki a tojássárgájákat, majd adjuk az érett kovászhoz. Langyosítsuk meg a vajat, és keverjük a masszánkhoz a liszttel együtt (amit mindig szitáljunk át, nem csak az esetlegesen belekerült szennyeződés miatt, hanem mert a szitálással fellazítjuk a lisztet), a rummal és annyi langyos tejjel, amennyiben a sót feloldottuk. Lágy tésztát kapunk. Fakanállal 20 percig keverjük, dagasztjuk.
  2. Kenyérsütő géppel ezeket a műveleteket megspórolhatjuk: minden összetevőt beleteszünk, és tésztakeverő programra állítva összekeverjük, majd megdagasztjuk.
  3. Mikor elkészül a tészta, langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük, utána lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel ujjnyi vastagra kinyomkodjuk. Fánkszúróval (ha nincs, vizespohárral; számos kiszúróforma létezik már, de a szívformával nem lőhetünk mellé) kiszaggatjuk, és még fél órán át kiszaggatva is kelesztjük.
  4. Az olaj hőfokát próbasütéssel teszteljük: középforró, enyhén bugyogó olaj a megfelelő. Sütéskor a megkelt fánk felső része kerüljön alulra. A sütés kezdetén fedjük be az edényt - ez a SZALAGOSSÁG kulcsa :) - , de miután átfordítottuk, fedő nélkül süssük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírtörlőre, még forrón hintsük meg vaníliás porcukorral. Tálaláskor kanalazzunk rá kikevert baracklekvárt. Nem bűn, ha a lekvárhoz előtte keverünk egy kis fütyülős barackot is. Pikáns lesz tőle :).

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése