2014. január 27.
Túrórudi - házilag
Azzal kezdeném, hogy általában a csokis dolgokban nagyon konzervatív és hagyománytisztelő vagyok. Kivételt képez a levendulás fehércsokoládé és a chillis étcsoki. Azok nem hagyományosak, de a túró rudi esetében, Nagybánhegyeshez közel felnővén kizárólag a natúr, étcsokis változatot szeretem.
Az ősi túrókrém a múlté, a csoki helyett bevonómassza van, a számtalan zselével agyontukmált variációkat nem is említem. A lényeg, hogy nem vagyunk nagy túródesszert-pusztítók, mégis úgy alakult, hogy túrótorta készítése során kimaradt egy kis áttört túró.
Ezeket a potya dolgokat azért szeretem, mert többnyire, ha elrakom, hogy majd jó lesz valamire, a kukában landolnak. Ha viszont felmerül a "mit csináljak vele?" kérdés, akkor jöhet valami új próba.
A maradék túró 6 rúdra elegendő anyagot adott, így a hozzávalók mennyisége hozzávetőleges, 100 grammra számítottam át.
Hozzávalók:
- 100 g túró
- 20 g porcukor
- 30 ml tejszín
- kiskanálnyi frissen reszelt citromhéj
- késhegynyi vaníliaőrlemény (ha nincs kibelezhető vaníliarúd, 1 ek vaníliáscukor; ekkor a porcukor mennyisége ennek tömegével csökkentendő)
- étcsokoládé (kimaradt Tibi étcsoki mikulás, esetünkben)
Elkészítés:
1. törjük át a túrót. Keverjük el a porcukorral, vaníliával, citromhéjjal, tejszínnel. Ragadós, de formázható masszát kell, hogy kapjunk.
2. egy evőkanál segítségével mérjünk és formázzunk rudakat, kézzel is be lehet segíteni. Egy rúdhoz egy nagy evőkanálnyi masszára lesz szükségünk.
3. a formázott rudakat hűtőben dermesszük meg.
4. olvasszuk fel az étcsokoládét; nem kell bele sem olaj, sem vaj, sem bármi, csak óvatosan olvasszuk fel. Mikróban könnyen megég, ezért gyakran kavargassuk meg.
5. a megolvasztott csokival vonjuk be a rudak 3/4 részét (=minden nem alul lévő "oldalát"), és tegyük vissza a hűtőbe. Ha forgathatóan megdermedt a csokimáz, a maradék részét is vonjuk be csokival.
Megjegyzések:
1. sokat nem érdemes csinálni belőle, mert romlandó a bolti társaival szemben. De ezt a hiányosságát nézzük el neki.
2. mindenképpen megpróbálom házitúróból, házitejről lekanalazott tejszínnel is megcsinálni. És akkor már csak a kakaóbab-ültetvény hiányzik :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(
Atom
)
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése