Csokornyi lopott nyár |
A Napsütötte Toscana című
könyvtől felvillanyozva és pár órányi napsütétes áltavaszi
munkától átszellemülve egy télitavaszi tésztareceptet született tegnap – ha a kakukkfű-oregánó-rozmaring bokrok
mellett teszek-veszek, főzés lesz belőlük. Nevenincs húsos tészta, amolyan főzz_az_itthoniakból, emiatt kapta a "ravioli napfénnyel" nevet. A marha-sertéshús keverék megkívánja a savasabb öntetet, ezért tettem bele a Nyakas Pincészet budai Chardonnay borából. Meg azért is, mert szeretem :).
Hozzávalók:
Ragu:
- 40 dkg marha-sertés darálthús vegyesen
- 1 dl tej
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek liba- vagy kacsazsír
- ½ dl almaecet (vagy esetleg száraz fehérbor)
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 1 tk rozmaring
- 1 kisebb babérlevél
- só, fehérbors
Öntet:
- 3 dl főzőtejszín
- 15 dkg reszelt sajt (trappista)
- 0,5 dl friss, száraz fehérbor (budai chardonnay)
- 3 cl almaecet
- őrölt szerecsendió
- só
Tészta:
- 3 tojás
- 280 g liszt
- csipet só
Elkészítés:
- Kockázzuk fel a vöröshagymát, és a felolvasztott zsiradékba forgassuk bele. Így nem fröcsög annyira mindent össze.
- Ha megpirult a hagyma, keverjük bele a darált húst, és az összezúzott fokhagymákat is. Pirítsuk le a húst gyakran kevergetve. Adjuk hozzá a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt egy dl vízzel pároljva főzzük. Fél óra múlva öntsük fel tejjel, forraljuk össze, és hűtsük ki.
- A továbbiakban készíthetünk belőle lasagne-t friss, saját készítésű, vagy szárított tésztával, de sima, félroppanósra főzött penne-vel vagy orsótésztával is készíthetünk az öntet segítségével rakott tésztát. Az öntethez forraljuk fel a főzőtejszínt, sózzuk, és keverjük el benne a reszelt sajtot. Szórjuk meg késhegynyi szerecsendióval.
- A ragut keverjük el a tésztával, tegyük tűzálló tálba, és simítsuk el az öntetet rajta. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük készre.
A képen ravioli formában készült el
a fenti étel; a vékonyra nyújtott, frissen gyúrt tésztát a
derelyéhez hasonlóan töltjük- és formázzuk, majd forró,
gyöngyöző, sós vízben 10 percig főzzük. Lecsepegtetjük, és a
szósszal meglocsolva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése