2014. január 15.

Ravioli con Sole

Csokornyi lopott nyár
A Napsütötte Toscana című könyvtől felvillanyozva és pár órányi napsütétes áltavaszi munkától átszellemülve egy télitavaszi tésztareceptet született tegnap – ha a kakukkfű-oregánó-rozmaring bokrok mellett teszek-veszek, főzés lesz belőlük. Nevenincs húsos tészta, amolyan főzz_az_itthoniakból, emiatt kapta a "ravioli napfénnyel" nevet. A marha-sertéshús keverék megkívánja a savasabb öntetet, ezért tettem bele a Nyakas Pincészet budai Chardonnay borából. Meg azért is, mert szeretem :).







Hozzávalók:

Ragu:
  • 40 dkg marha-sertés darálthús vegyesen
  • 1 dl tej
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liba- vagy kacsazsír
  • ½ dl almaecet (vagy esetleg száraz fehérbor)
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk rozmaring
  • 1 kisebb babérlevél
  • só, fehérbors
Öntet:
  • 3 dl főzőtejszín
  • 15 dkg reszelt sajt (trappista)
  • 0,5 dl friss, száraz fehérbor (budai chardonnay)
  • 3 cl almaecet
  • őrölt szerecsendió
Tészta:
  • 3 tojás
  • 280 g liszt
  • csipet só

Elkészítés:

  1. Kockázzuk fel a vöröshagymát, és a felolvasztott zsiradékba forgassuk bele. Így nem fröcsög annyira mindent össze.
  2. Ha megpirult a hagyma, keverjük bele a darált húst, és az összezúzott fokhagymákat is. Pirítsuk le a húst gyakran kevergetve. Adjuk hozzá a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt egy dl vízzel pároljva főzzük. Fél óra múlva öntsük fel tejjel, forraljuk össze, és hűtsük ki.
  3. A továbbiakban készíthetünk belőle lasagne-t friss, saját készítésű, vagy szárított tésztával, de sima, félroppanósra főzött penne-vel vagy orsótésztával is készíthetünk az öntet segítségével rakott tésztát. Az öntethez forraljuk fel a főzőtejszínt, sózzuk, és keverjük el benne a reszelt sajtot. Szórjuk meg késhegynyi szerecsendióval.
  4. A ragut keverjük el a tésztával, tegyük tűzálló tálba, és simítsuk el az öntetet rajta. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük készre.


A képen ravioli formában készült el a fenti étel; a vékonyra nyújtott, frissen gyúrt tésztát a derelyéhez hasonlóan töltjük- és formázzuk, majd forró, gyöngyöző, sós vízben 10 percig főzzük. Lecsepegtetjük, és a szósszal meglocsolva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése