2013. december 10.

Bacon-be tekert, spárgával töltött karaj

Valójában másfél éve készítettem el ezt az ételt, és remélem, nem büntetem meg magam azzal többet, hogy akkor és ott nem cetlizem/bloggolom le a kaját, csak lefotózom. Ugyanis most ennek a receptje kellett volna, de nagyon. Nem agysebészet, hamar összeállt, konkrétan, hamarabb összeállt, mint amennyi ideig kerestem, hátha meglelem.



Ideje is volt már valami nem-rózsa-nem-fagyi-nem-desszert receptet keresni, mert ma megjött a kedvem ennek az elkészítési módnak egy másik ízvilágát is produkálni. De ezt majd később :).

A bacon-be tekerésnek megvan az a jó tulajdonsága, hogy HA van idő a bepárolásra, a lehetőségek tárháza végtelen a töltelék és az öntet tekintetében.
 
Hozzávalók:

  • 6 szelet csont nélküli karaj
  • 12 szelet bacon
  • 15 szál spárgatök (fehér spárgából konzervet, zöld spárgából fagyasztottat találunk a boltokban ilyentájt)
  • 2 dl fehérbor (sauvignon blanc, vagy ennek házasítása)
  • fél liter alaplé (húsleves)
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A karajokat töröljük szárazra, klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk meg.

  2. A lecsöpögtetett/felengedett spárgákat vágjuk félbe.
  3. Terítsünk ki egy szelet bacont, erre fektessük rá a karajszeletet.
  4. Egy másik szelet bacon-re halmozzunk 5 spárgadarabot, és szorosan tekerjük fel.
  5. A spárgacsomagot tegyük a karajra, tekerjük fel, majd ismét tekerjük be bacon-be. Erre azért van szükség, mert a karaj száraz, és így tudjuk omlóssá tenni a tekercseinket.

  6. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Közben hevítsünk olajat egy serpenyőben, és a tekercsek minden oldalát hirtelen lángon pirítsik meg. Így kap kérget a hús, ami a későbbiekben a rostok között megtartja a hús nedvességét.
  7. Egy hőálló tálba szedjük ki a tekercseket, öntsünk rá 1 dl bort, plusz annyi alaplevet, hogy félig ellepje. Ha nincs húsleves a háznál, leveskockából is varázsolhatunk alaplevet szükség esetén. Fedjük le alufóliával, és tegyük az előmelegített sütőbe 1 órára. Tűpróbával ellenőrizzük, megpuhult-e a karaj.
  8. Ha a tekercsek megpuhultak, szedjük ki, fedjük le, és tartsuk melegen (például a kikapcsolt, nyitott sütőben) őket. A pecsenyelevet szűrjük le, keményítővel sűrítsük be, és öntsük hozzá a maradék 1 dl bort. Forraljuk 5-8 percig, és tegyük bele a tekercseket.
  9. Burgonyalángossal, héjában sült burgonyával, de bulgurral vagy éppen párolt rizzsel is tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése