2011. október 24.

Állati kifli - vajjal, kacsazsírral, tarjával töltve

(Alternatív kiváltása a pogácsaszaggatás "nyújtom-szaggatom-maradékot újranyújtom..." nemszeretem részének. Mármint a pogácsatészta kifli alakzatban történő megsütése. Plusz hab a tortán, hogy noha én a "inkább növényi zsiradék" és "ne tömjük magunkat halálra szénhidráttal" elveket vallom, a tény az tény: a vaj és a liba/kacsazsír tarol a tálcára tolva. A tarja pedig mindezzel körbetekerve... Nos... Kell néha bűnözni azért, hogy ne felejtsük el az elveinket.)

Pogit sütni mindenki tud. Anyu/mama receptjét, vagy éppen a barátnőtől elcsent rafinériáját hétvégente, gyerekzsúrra el-elköveti. Ezt az összetételt konkrétan barátnőmtől nyúltam le, a töltelék akkor és ott füstölt sajt volt, roppant behízelgő. Az ötlet is onnan jön: első körben pogácsa, a maradékból pedig 2 kör alakú nyújtás, és 24 kifli. Pikk-pakk... Ja, az alaprecept 1 Rama kockát ír, de gyanúsan sültes ízű volt az a pogi ahhoz, hogy lebukjon: előző napi sült liba alól csurranó-cseppenő libazsír pici fűszerezéssel kiváltotta a margarin egy részét...  Nekem rozmaringos kacsasült zsírja volt szebb napokra elarchiválva a hűtőben, és a szebb nap eljött...



Hozzávalók 4-6 személyre (sör-bor-beszélgetés mellé, vagy csak úgy: uzsira):

- 50 dkg liszt
- 1/2 ek só
- 1/2 sütőpor
- 5 dkg vaj
- 5 dkg sült zsír
- 15 dkg margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 1/2 friss élesztő
- 60 ml tej + 1 kockacukor
- 1 tojás

Tölteléknek:

- tarja (vagy füstölt sajt, bacon, nagyjából mindegy, csak ártson :)) feldarabolva, esetleg nagylyukú reszelőn lereszelve

Tetejére:

- kenéshez: 1 tojássárgája, vagy 1 nagy kanál tejföl
- szóráshoz: szezámmag, lenmag, napraforgómag, ...

Elkészítés:

1. a kimért liszthez adjuk hozzá a sót, sütőport, morzsoljuk bele a fagyos zsírt, feldarabolt vajat és margarint. Ez az egyik legkedvencebb manuális folyamatom a konyhában: addig morzsolászni, amíg totál homogén nem lesz :).

2. a langyos cukros tejben futtassuk meg az elmorzsolt élesztőt.

3. a liszthez adjuk hozzá a tojást, a tejfölt és az élesztőt. Dolgozzuk jól össze. Elég lágy, de nem letapadós tésztát fogunk kapni. Kelesztőtálba bele, langyos helyen kelesszük duplájára.

4. kezdjük előmelegíteni a sütőt 200 fokra.

5. ha csak kifliket csinálunk, osszuk a tésztát 4 cipóra, és nyújtsuk a tésztákat nagyon vékonyra (2 mm). Kör alak előnyben, ugyanis 12 részre cikkezzük fel egyenként a köröket. A tölteléket a körcikk ívéhez halmozzuk, a két csücsköt ráhajtjuk, majd szorosan feltekerjük.

6. sorakoztassuk tepsibe a kifliket, kenjük meg a tetejüket tojássárgájával (tejföllel), és ízlés szerint szórjuk meg a kifliket magvakkal. Hagyjunk helyet a kiflik között, nőni fognak.

7. 200 fokon 12-15 perc alatt sül ki egy adag. Hideg őszi délutánokon (vagy mint most éppen: blog írás közben :)) testes vörössel (borral, persze :)) jól csúszik ;)


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése