2014. február 2.

Virágos brownie


A brownie-ban az a jó, hogy őrült nagy kritériumoknak nem kell megfeleni; legyen puha, de ne kenhető, legyen csokis, és nem árt, ha barna.

Mivel nekem hideglelésem van azoktól a tojásos ételektől, amelyek bizonyos részei látszólag hőkezelés nélkül maradtak, a brownie-t úgy szeretem elkészíteni, mint a Mama kókuszos sütijének az alaptésztáját: tűpróbáig megsütve.

Ha még forrón jó sok lekvárral nyakon öntjük, kapunk egy kissé ragacsos belsejű, de garantáltan átsült tésztát. A tetejére kötelező jelleggel mehet az étcsokoládé.

Noha az alapötlet a brownie-nál az, hogy olvasztott vaj és csoki az etalon, jelen esetben maradtam a holland kakaópornál, mivel mindenképpen szerettem volna a tésztába is rózsalekvárt tenni. Túl csucsogós lett volna a tészta, ha nem por alakban juttatom bele a kakaót.


Hozzávalók:

- 2 tojás
- 160 g liszt
- 60 g cukor
- 2 tk sütőpor
- 60 g rózsalekvár
- 10 g kakaópor
- 50 g vaj (tejérzékenyek esetében pl. 50 g étolajjal helyettesíthető)
Tetejére:
- 50 g étcsokoládé
- 3 cl tej
- kb 75 g Levendulás Bormustralekvár (rózsalekvár is tökéletes rá, attól még virágos marad :))


Elkészítés:

1. a vajat olvasszuk fel, keverjük habosra a cukorral és a tojásokkal. Adjuk hozzá a lekvárt is. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

2. a lisztet, kakaóport, sütőport keverjük össze egy külön tálban, majd szitáljuk hozzá a vajas-tojásos masszához. Jól dolgozzuk össze. Nehezen keverhető, kompakt maaszát kell kapnunk.

3. vajazzunk-lisztezzünk ki egy 20x30-as tepsit, simítsuk bele a masszát, és 30 percig süssük.

4. ha elkészült, a még forró tésztát vegyük ki és fordítsuk meg; az alja mindig simább, mint a teteje :). Kanalazzuk és simítsuk el a lekvárt rajta; mindenhova bőven jusson, ettől lesz puha a belseje.

5. olvasszuk fel a csokit, a tejjel keverjük simára, és habkártya segítségével simítsuk el a tészta tetején. Ha kihűlt, szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése