A boszorkányujj névre hallgató csúnya és véresnek ható linzert most próbáltam ki először, a tésztája nagyon finom, a nagyim rácsos linzer receptje valami ezer éves szakácskönyvből - lementve a saját, huszonéves, kézzel írt naplómba.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg dió darálva
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- csipet só
- egész- vagy szelt mandula a körmöknek
- piros lekvár a mandula ragasztásához
Elkészítés:
1. a lisztet a fagyos vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és a diót.
2. a tojásokkal összedolgozzuk a tésztát - ragadós, puha alapot kapunk. Aminek nagyon finom az illata :). Fél órára hűtőbe tesszük.
3. előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 10 cm-es csíkokat vágunk belőle.
4. ujjakat formázunk - minél bütykösebb, annál jobb :) - majd késsel a bütyköknél bőrráncokat imitálva barázdálunk.
5. az ujjakat hideg, sima sütőlapra sorakoztatjuk - nem nőnek meg, nem kell sok helyet hagyni.
6. az ujjak hegyét piros lekvárral (meggy- cseresznye-, málna...) megkenjük, és a mandulákat, vagy mandulaszeleteket (mi ez utóbbival dolgoztunk) óvatosan rányomjuk.
7. forró sütőben 8-10 percig sütjük. Még melegen szedjük ki - ekkor kevésbé száradnak ki a sütik, illetve, kevésbé törnek el kiszedés közben, ha még langyosak.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése