2012. november 3.

Boszorkányujjak

A Halloween remek alkalom arra, hogy az arra fogékony felnőttek spontán hülyét csináljanak magukból - a gyereik előtt. Merthogy nyilván a tökfaragás-gusztustalan kajakészítés onnantól lesz poén, hogy egy kisebb-nagyobb lelkes gyerekcsapat asszisztál hozzá. A falusi létben meg külön öröm, hogy a gyerekek sötétedés után is bátran mászkálhatnak, mert minden felnőttnek 4 szeme van: 2 a sajátjaira, 2 a máséira. Vicces mindenesetre kalózköpenyben hujjogató apukát látni szolídan viselkedő boszik és állatmaskarás gyerekek között :).


Azt kell mondanom, hogy már bevált szokás, hogy nem celofába csomagolt occsó cukorkával várjuk a kölköket, hanem az udvaron, terített asztalnál, sütikkel. Ezek készítésébe a Manók is be tudnak már kapcsolódni, kinn pedig bátrabban gyújtok gyertyát-töklámpást, ha borul valami, nem ég le a ház :).

A boszorkányujj névre hallgató csúnya és véresnek ható linzert most próbáltam ki először, a tésztája nagyon finom, a nagyim rácsos linzer receptje valami ezer éves szakácskönyvből - lementve a saját, huszonéves, kézzel írt naplómba.


Hozzávalók:

- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg dió darálva
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- csipet só
- egész- vagy szelt mandula a körmöknek
- piros lekvár a mandula ragasztásához

Elkészítés:

1. a lisztet a fagyos vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és a diót.

2. a tojásokkal összedolgozzuk a tésztát - ragadós, puha alapot kapunk. Aminek nagyon finom az illata :). Fél órára hűtőbe tesszük.

3. előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 10 cm-es csíkokat vágunk belőle.

4. ujjakat formázunk - minél bütykösebb, annál jobb :) - majd késsel a bütyköknél bőrráncokat imitálva barázdálunk.

5. az ujjakat hideg, sima sütőlapra sorakoztatjuk - nem nőnek meg, nem kell sok helyet hagyni.

6. az ujjak hegyét piros lekvárral (meggy- cseresznye-, málna...) megkenjük, és a mandulákat, vagy mandulaszeleteket (mi ez utóbbival dolgoztunk) óvatosan rányomjuk.

7. forró sütőben 8-10 percig sütjük. Még melegen szedjük ki - ekkor kevésbé száradnak ki a sütik, illetve, kevésbé törnek el kiszedés közben, ha még langyosak.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése