2012. október 9.

Levendulás-mákos (nyugi)guba

Vannak az egyszerű dolgok, amiket nem kell bonyolítani. A mákos guba viszont az a dolog, ami annyira egyszerű, hogy az embernek azért nincs kedve megcsinálni, mert épp az egyszerűsége miatt nincs meg a tálaláskor az a "flash", hogy de jót főzőcskéztem, most milyen jó esik learatni munkám gyümölcsét.

Persze, jó nekem, hogy ennyire ráérek. Igen, ráérek, és igen, jó nekem, de nem azért, ami miatt ráérek.

A mákos guba viszont fincsi dolog. A levendula meg régi-új mánia; a kezdeti "jajjdejóillatú-provánszosszeretem" lelkesedés mellé beillant a jelképértéke is.

Szerencsétlenségemre az érintett allergiásnak látszik lenni tőle, legalábbis a levendulás samponom kiverte a biztosítékot nála, és befulladt.


Amúgy a levendulában az a jó, hogy a virága is finom, így nemcsak a citrusos frisseséget árasztó levendulás-aromás cukor használható fel sütikben, hanem magában, vagy ehető dekorként is megállja a helyét.

Hozzávalók (2 személyre)

- 4 darab, szeletelve szikkasztott kiskifli
- 6 dl víz
- 1 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
- 4 ek levendulás cukor
- kb. 8 ek levendulás porcukorral elkevert mák (2/3-1/3 arányban a mák javára)

Elkészítés

1. a kifliszikkasztás. Ehhez nem kell több napos kifli, a friss kiflit reggel felszeletelve és a konyhapulton kiterítve "felejtve" fél 12 körül már garantáltan kopogósak lesznek a karikák.

2. a vaníliás pudingport a vízzel és a cukorral összefőzzük.

3. egy tálba, amiben 2 réteget fognak képezni a sorbarakott kiflikarikák, teszünk pár evőkanál krémet.

4. erre pakolunk egy sor kiflikarikát, majd leöntjük a még meleg krém felével. Rászórjuk a mákos cukor felét.

5. a maradék kiflit felpakoljuk, ismét krém, majd mák következik.

Ha szerencsénk van, a puding összefogja a karikákat annyira, hogy emeleteket tálalhatunk. Még így sem bonyolult...

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése