Süssünk, süssünk valamit...
...
persze, így a farsangi szezonban a fánk lenne a kézenfekvő, de amikor
megláttam a sütnivaló gesztenyét a zöldségespulton, beugrott, hogy hopp,
az idén nem is sütöttünk gesztenyét. Így hazahoztuk...
A gesztenyesütésről
olyan gyerekkori emlékeim maradtak fenn, hogy az nehéz, meg macera,
elvágod a kezed, pattog a sütőben, összeszurkál a héja pucolás közben,
és kiszáradt, kemény vacak. Pedig fincsi sült gesztenyét csinálni nem
nehéz, pár apró dologra kell csak odafigyelni...
De kezdjük
ott, hogy a sütni való gesztenyének nem sok köze van a parkokban
fellelhető vad gesztenyefák terméséhez. Vagyis ne álljunk neki a gyerkőc
Kipp-Kopp bábuinak bősz elfogyasztásához - baromi kemény és persze
mérgező is :).
Vásárlásban, válogatásban én nem vagyok nagy
spíler - vagy szerencsém van, vagy sem. Ami fontos: ne legyen
kiszáradva, mert az bizony minden áztatás ellenére kopogós lesz. Azt,
hogy ki van-e száradva, onnan tudhatjuk meg, hogy a gesztenyeszemet
kézbe véve "érezni kell", van-e súlya. Sajnos könnyen kiszárad, így
igyekezzünk olyan helyről venni, ahol pörög az árukészlet. Ha kívülről
fellelhetőek lyukak rajta, az az összes többi terméshez hasonlóan
férgességre utal - csakhogy a gesztenye sötét, és egy sötét lyukat nehéz
észrevenni rajta. Még egy fontos dolog lehet - itt (is) a méret a
lényeg: minél nagyobb szemű a gesztenye, annál jobb.
A sült gesztenye elkészítése
Itt nem él az "Áztatás? Minek?!" - a gesztenyeszemeket be kell áztatni -
hideg vízbe, hogy teljesen ellepje. 4 órán át lubickolhatnak, de nem
lesz bajuk egy egész éjszakás fürdőzéstől sem.
Ez idő alatt
megpuhulnak, zamatosabbak lesznek, és nincs farigcsálás a konyhapulton -
egy éles kis késsel a szemek domborúbb felét X-et formálva könnyedén
bevagdossuk úgy, hogy a héjat teljes egészében átvágjuk, de a gesztenye
belsejét ne. Egy tepsibe - lehetőleg egy rétegben - elterítjük a
gesztenyéket, kevés vizet aláöntünk (pár cent), és 200 fokra
előmelegített sütőben minimum 25-30 percig sütjük. Ez lehet dupla ennyi
idő is, és a tűpróba sem segít - "sajnos" kóstolgatni kell közben.
Még forrón zárható edénybe tesszük, így leszedhető marad a héja akár teljesen kihűlt állapotban is.
Vigyázat: kevés fogyasztandó belőle - hatalmas tápanyagértéke van,
főként magas keményítőtartalma miatt. De hidegben ez kell nekünk :)
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése