2011. február 12.

Gesztenye

Süssünk, süssünk valamit...


... persze, így a farsangi szezonban a fánk lenne a kézenfekvő, de amikor megláttam a sütnivaló gesztenyét a zöldségespulton, beugrott, hogy hopp, az idén nem is sütöttünk gesztenyét. Így hazahoztuk...

A gesztenyesütésről olyan gyerekkori emlékeim maradtak fenn, hogy az nehéz, meg macera, elvágod a kezed, pattog a sütőben, összeszurkál a héja pucolás közben, és kiszáradt, kemény vacak. Pedig fincsi sült gesztenyét csinálni nem nehéz, pár apró dologra kell csak odafigyelni...

De kezdjük ott, hogy a sütni való gesztenyének nem sok köze van a parkokban fellelhető vad gesztenyefák terméséhez. Vagyis ne álljunk neki a gyerkőc Kipp-Kopp bábuinak bősz elfogyasztásához - baromi kemény és persze mérgező is :).

Vásárlásban, válogatásban én nem vagyok nagy spíler - vagy szerencsém van, vagy sem. Ami fontos: ne legyen kiszáradva, mert az bizony minden áztatás ellenére kopogós lesz. Azt, hogy ki van-e száradva, onnan tudhatjuk meg, hogy a gesztenyeszemet kézbe véve "érezni kell", van-e súlya. Sajnos könnyen kiszárad, így igyekezzünk olyan helyről venni, ahol pörög az árukészlet. Ha kívülről fellelhetőek lyukak rajta, az az összes többi terméshez hasonlóan férgességre utal - csakhogy a gesztenye sötét, és egy sötét lyukat nehéz észrevenni rajta. Még egy fontos dolog lehet - itt (is) a méret a lényeg: minél nagyobb szemű a gesztenye, annál jobb.

A sült gesztenye elkészítése


Itt nem él az "Áztatás? Minek?!" - a gesztenyeszemeket be kell áztatni - hideg vízbe, hogy teljesen ellepje. 4 órán át lubickolhatnak, de nem lesz bajuk egy egész éjszakás fürdőzéstől sem.
Ez idő alatt megpuhulnak, zamatosabbak lesznek, és nincs farigcsálás a konyhapulton - egy éles kis késsel a szemek domborúbb felét X-et formálva könnyedén bevagdossuk úgy, hogy a héjat teljes egészében átvágjuk, de a gesztenye belsejét ne. Egy tepsibe - lehetőleg egy rétegben - elterítjük a gesztenyéket, kevés vizet aláöntünk (pár cent), és 200 fokra előmelegített sütőben minimum 25-30 percig sütjük. Ez lehet dupla ennyi idő is, és a tűpróba sem segít - "sajnos" kóstolgatni kell közben.
Még forrón zárható edénybe tesszük, így leszedhető marad a héja akár teljesen kihűlt állapotban is.

Vigyázat: kevés fogyasztandó belőle - hatalmas tápanyagértéke van, főként magas keményítőtartalma miatt. De hidegben ez kell nekünk :)


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése