2011. január 28.

Kókuszkockák - 25 éve Mamától kapott recept


"Anya, ezek kókuszos építőkockák!" - mondta Dorci, miközben serényen forgatta a tejes szirupba mártott kakaós kockákat a kókuszreszelékbe. Mert persze, ha ő fizikálisan jelen van sütikészítés közben, ott a helye a konyhapult mellett. Nna, meg a Picúrnak is feltétlenül tornamutatványokat kell bemutatni a kisszéken állva, nehogy kimaradjon valamiből. Velük sütkérezve megkérdőjelezem olykor, hogy a legnagyobb művész a bohóc (Weöres Sándor: Vásár), mert eléggé szerteágazó koncentrációs készségre van szükség ahhoz, hogy ne essen le se tányér, se gyerek, étel is csak kevés, és ne egyenek meg olyat, amit nem kellene. És persze itt eredetileg az étel lenne a főszereplő, de ha a lányok beszabadulnak, plusz öröm, ha nem kerül só a piskótába, vagy cukor a pogácsába.

A kókuszos építőkockák - igen, mint a málnaszedésnél, itt is be kellett volna vezetnem, hogy csak fütyülve szabad segíteni, ha az lett volna a cél, hogy csak a tányérra kerülhessenek a kockák. De nem az volt, így a vacsi melletti helyeket a pocakokban hamarosan betömték az építőkockák.

Hozzávalók:

 
Tésztához:
- 250 gramm liszt
- 250 gramm kristálycukor
- 250 ml tej
- 50 gramm puha margarin
- fél zacskó sütőpor
- 4 dkg holland kakaópor
Krémhez:
- 250 ml tej
- 50 gramm margarin
- 100 g kristálycukor
+ kókuszreszelék



Elkészítés:

1. A sütőt 160 fokra előmelegitjük. A tészta alapanyagait alaposan összedolgozzuk (15 perc kézierő). 


2. Egy 20x30-as tepsit kivajazunk-kilisztezünk és belesimítjuk a masszát, majd az előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez a tejet felforraljuk, levesszük a tűzről, beletesszük a margarint és a cukrot, elkeverjük, majd testhőmérsékletűre visszahűtjük.

4. Miután kisült és kihűlt a tészta, felkockázzuk. A kockákat a krémbe mártjuk egy pillanatra, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk. A tej és a margarin miatt hűtőben tárolandó - fogyasztásig.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése